Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

RITHA blok 4: Reflectie op Hoogbegaafdheid

'Met het eindproduct van de postacademische opleiding tot RITHA Specialist lever je écht een wetenschappelijke bijdrage aan het veld. Je bent vrij om de vorm van het eindproduct te bepalen: van wetenschappelijk artikel tot publicatie in een vakblad. En van lesprogramma tot conferentie!'
Prof.dr. Lianne Hoogeveen
Startdatum: 29 juni 2022
Voertaal: Nederlands
Docent: Team van hoogbegaafdheidsspecialisten
Duur: 450 uren
Plaats: Online & fysiek
Locatie: Online en Van der Valk Nijmegen-Lent
Kosten: € 2.700,00
STAP-budget: Nee

Als RITHA Practitioner je verder specialiseren?

Ritha Pracitioner \ )ntwikkeld door de Radboud Universiteit

Wil je je vaardigheden als een scientist-practitioner ontwikkelen en een wetenschappelijke bijdrage leveren aan het signaleren, begeleiden en adviseren van hoogbegaafden in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en in de adviespraktijk? Met het 12 maanden durende online doorstroomprogramma tot RITHA Specialist ga je als afgestudeerd RITHA Practitioner daarmee aan de slag. Als ECHA Specialist in Gifted Education beschik je niet alleen over de kennis en vaardigheden om de vertaalslag te maken van wetenschap naar praktijk, maar lever je een eigen wetenschappelijke bijdrage aan het vakgebied hoogbegaafdheid.

Tijdens dit doorstroomprogramma werk je – met intensieve begeleiding van een team aan academici – toe naar een wetenschappelijk onderbouwde bijdrage (jouw eindproduct) aan het vakgebied hoogbegaafdheid. Door middel van dit eindproduct lever je een wetenschappelijk onderbouwde bijdrage aan het onderwijsveld en de hulpverlening aan kinderen en (jong-)volwassenen met capaciteiten op hoogbegaafd niveau. De resultaten hiervan kunnen worden ingezet door professionals die willen voldoen aan de behoeftes van hoogbegaafden. Je sluit de module af met een slotseminar, waarin je je eindproduct presenteert aan je medestudenten en docenten. Na het succesvol afsluiten van de module ontvang je het ECHA Diploma en het RITHA Specialist Diploma. 

Voor wie?

Voor het doorstroomprogramma tot RITHA Specialist gelden de volgende toelatingsvoorwaarden: 

 • Je hebt een afgeronde RITHA Practitioner opleiding;
 • Je hebt een werkkring in het onderwijs of de onderwijs(zorg)begeleiding of binnen een professionele omgeving waar hoogbegaafdheid en/of talentontwikkeling een thema is;
 • Je hebt een goede leesvaardigheid in de Engelse taal (passief).

Kosten

De kosten van deze verdieping bedragen € 2.700,00. Wist je dat er verschillende aantrekkelijke regelingen zijn om jouw cursus te financieren? 

Studiebelasting

In 12 maanden tijd specialiseer je je tot RITHA Specialist. Het doorstroomprogramma heeft een studiebelasting van circa 450 uur. Je volgt na een fysieke kick-off bijeenkomst van 3 uur een 8-weeks durend online programma waarin je je voorstel voor jouw wetenschappelijke bijdrage aan het werkveld hoogbegaafdheid schrijft. De studiebelasting voor het schrijven van het voorstel bedraagt 100 uur (14 uur contacturen/feedback/individuele begeleiding, 86 schrijfuren). Vervolgens ga je aan de slag met jouw eindproduct. De studiebelasting hiervoor bedraagt 300 uur (12,5 uur individuele begeleiding, 287,5 uur onderzoeks-/ontwerp-/schrijfuren). Het doorstroomprogramma rond je af tijdens een 3-daags fysiek seminar waarin je je wetenschappelijke bijdrage presenteert. 

Belangrijke data

 • 26 juni 2022: Inleveren personal learning plan
 • 29 juni 2022: kick-off bijeenkomst
 • 5 september – 6 november 2022: online module ‘Voorstel eindproduct’
 • 5 december 2022 – 25 december 2022: Inleveren van het definitieve voorstel eindproduct
 • 9 januari – 7 mei 2023: Het ontwikkelen van het eindproduct
 • 8 mei – 25 juni 2023: Herziening
 • 4 juni 2023: Inleveren reflectieverslag
 • 28, 29 en 30 juni 2023: Presentaties eindproducten & diploma-uitreiking