Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Omgaan met talent

‘Talent is niet alleen iets dat je hebt, maar ook iets dat je kunt ontwikkelen. Talentontwikkeling is cruciaal bij het kunnen innoveren in een wereld die snel verandert.’
Prof. dr. Lianne Hoogeveen

Omgaan met talent: Hoe ondersteun en begeleid je volwassenen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid op het werk?

Banner Omgaan met talent

Medewerkers met (kenmerken van) hoogbegaafdheid zijn niet altijd in staat om te floreren op het werk. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat zij binnen de organisatie niet in hun specifieke leer- en werkbehoeften worden uitgedaagd. Dat is niet alleen nadelig voor deze medewerkers met (kenmerken van) hoogbegaafdheid op het werk, maar komt ook de organisatie niet ten goede. Immers, gelukkige en gemotiveerde medewerkers presteren beter en zetten zich met passie in voor hun werk. Daarnaast kan juist deze groep medewerkers een cruciale rol spelen bij het vormgeven van innovatie. Daarom is het als leidinggevende, manager of HR adviseur in diverse organisaties (zorg, onderwijs, bedrijfsleven) belangrijk om te weten hoe je hoogbegaafdheid herkent en hoe je vervolgens medewerkers met (kenmerken van) hoogbegaafdheid goed ondersteunt en begeleidt en leiding aan ze geeft.
 
In de cursus Omgaan met talent ga je, onder leiding van docenten Rianne van de Ven en drs. Mariska Poelman, hiermee aan de slag. Je leert over de verschillende definities en modellen van hoogbegaafdheid en krijgt inzicht in de kenmerken van hoogbegaafdheid bij volwassenen. Ook besteden we aandacht aan onderpresteren. Vervolgens maken we de vertaalslag naar het op adequate wijze ondersteunen en begeleiden van volwassenen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid op het werk. In de cursus werken we met verschillende casussen, waaronder eentje die je meeneemt uit je eigen praktijk.
 
De cursus Omgaan met talent is ontwikkeld in samenwerking met de Radboud UniversiteitRadboud Academy en RITHA (Radboud International Training on High Ability) en is tot stand gekomen binnen de leerstoel van prof. dr. Lianne Hoogeveen, hoofdopleider van RITHA en bijzonder hoogleraar ‘Identification, Support and Counseling of Talent’. Het curriculum is ontwikkeld onder leiding van drs. Mariska Poelman, docent bij RITHA en GZ-psycholoog bij CBO Talent Development. Na afloop van de basiscursus ontvang je een officieel certificaat.
 

ex

een positievemindset en bij jezelf, maar ook

bij je team, leerlingen of

cliënten te vergroten.

Wat levert het je op?

Na afloop van de cursus Omgaan met talent:
  • Heb je inzicht in de verschillende definities en modellen van hoogbegaafdheid in de internationale literatuur;
  • Weet je hoe hoogbegaafdheid bij volwassenen gesignaleerd kan worden;
  • Kun je onderpresteren bij collega’s herkennen;
  • Heb je handvatten voor de begeleiding en ondersteuning van medewerkers met (kenmerken van) hoogbegaafdheid;
  • Kun je jezelf profileren als post-academisch opgeleide professional, die enkel genoegen neemt met evidence-based conclusies en nooit uitgeleerd is. Ook ná afstuderen.

Voor wie?

Ben jij in het bezit van een hbo of universitair (bachelor of master) diploma? Werk je met volwassenen met (kenmerken van) hoogbegaafdheid? En wil je graag leren hoe je deze collega's beter kan ondersteunen en leiding aan ze kan geven? Ben je bijvoorbeeld werkzaam in grote(re) organisaties (zorg, onderwijs, bedrijfsleven) als:
  • HR adviseur, HR consultant of HR manager;
  • Loopbaancoach;
  • Manager;
  • Leidinggevende

Dan is de postacademische cursus Omgaan met talent echt iets voor jou.

Kosten

De kosten bedragen 1250 euro. Prijzen zijn onder voorbehoud van wijziging. Alumni krijgen 10% korting. 

Studiebelasting

Je wordt bijgeschoold tijdens twee fysieke bijeenkomsten en twee online bijeenkomsten (via Zoom). In een online omgeving vind je alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 28 uur, dat staat gelijk aan 1 ECTS.

:

24 september 2024
Docent: Lianne Hoogeveen, Mariska Poelman & Rianne van de Ven
Kosten: € 1.250,00
Kosten alumni: € 1.125,00
Locatie: Campus Radboud Universiteit/Zoom
Plaats: Nijmegen

Data

Dinsdag 24 september (14:00-17:00, live), maandag 14 oktober (15:00-16:30, online via Zoom), maandag 4 november (15:00-16:30, online via Zoom) en vrijdag 29 november (14:00-17:00, live)