Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

RITHA Partnerpagina

RadboudCSW, onderdeel van de Radboud Universiteit, werkt samen met CED-Groep / Het ABC en EDUX, en biedt een nieuwe opleiding aan op het gebied van hoogbegaafdheid: Radboud International Training on High-Ability Practitioner (RITHA Practitioner)

Al meer dan 25 jaar biedt de Radboud Universiteit de ECHA opleiding tot Specialist Hoogbegaafdheid aan. De afgelopen drie jaren is de opleiding binnen het RadboudCSW intensief doorontwikkeld. Dit gebeurde onder leiding van hoofdopleider dr. Lianne Hoogeveen en plaatsvervangend hoofdopleider Sven Mathijssen, MSc. De populaire ECHA opleiding evolueerde zo tot een state-of-the-art, grotendeels online opleiding op het gebied van hoogbegaafdheid. De opleiding is niet alleen gemoderniseerd maar heeft ook een nieuwe naam gekregen: Radboud International Training on High Ability, kortweg RITHA.

Samen kunnen we meer

Er is veel belangstelling voor de opleiding, zowel nationaal als internationaal. Om tegemoet te komen aan die grote vraag is het RadboudCSW op zoek gegaan naar partners die binnen Nederland als mede opleider kan functioneren.

CED-Groep/Het ABC

Een partner is gevonden in De CED-Groep/Het ABC. Deze twee partijen werken al samen bij het adviseren, trainen en coachen van professionals die in het onderwijs en de kinderopvang te maken krijgen met hoogbegaafde leerlingen. Dat doen ze rond thema’s als taal, rekenen, leerprestaties, sociale competentie en zorg. 

             Het ABC partner RITHA          

EDUX

Edux is per juni 2020 uitvoerend partner geworden. Edux zal in company aanvragen vanuit samenwerkingsverbanden, stichtingen en andere vergelijkbare organisaties oppakken door heel Nederland. Edux gaat voor duurzame gedragsverandering van professionals binnen het onderwijs en de kinderopvang. Met behulp van het RITHA practitioner programma kan Edux deze ambitie ook op het gebied van talentontwikkeling en hoogbegaafdheid waarmaken. 

Start samenwerking Edux

Edux logo

Korter traject: de RITHA Practitioner

De opleiding die in samenwerking met CED-Groep/Het ABC in Rotterdam en EDUX wordt gegeven is de nieuwe, korte, variant; de RITHA Practitioner. In deze opleiding van 12 maanden leren professionals zoals leerkrachten, docenten, adviseurs, pedagogen of psychologen hoe het signaleren, begeleiden en adviseren van (hoog)begaafden in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en in de adviespraktijk werkt.

Blended werkwijze per 2020

Tijdens de opleiding tot RITHA Practitioner leren studenten zowel zelfstandig als samen met een groep: online in de leeromgeving en face-to-face in de twee seminars die aan het begin en in het midden van de opleiding gepland zijn. Voor het online leren is een goed ingerichte leeromgeving ontworpen, met studiemateriaal (artikelen en video’s), opdrachten, discussiefora, tests, quizzen en online meetings.

Wat levert het je op?

Studenten die de opleiding voltooid hebben, zijn na 1 jaar RITHA Practitioner en in het bezit van het internationaal erkende ECHA Certificaat. Studenten die vervolgens RITHA Specialist willen worden, kunnen instromen in de RITHA Specialist opleiding van RadboudCSW en alsnog het predicaat ‘Specialist’ en daarmee het ECHA Diploma behalen.

Belangstelling?

Voor verdere informatie neemt u contact op met opleidingscoördinator Sanne Raven sanne.raven@ru.nl.