Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

RITHA Practitioner (NL)

Al meer dan 25 jaar biedt de Radboud Universiteit de opleiding tot ECHA Specialist Hoogbegaafdheid aan. De opleiding is binnen het RadboudCSW intensief doorontwikkeld en geëvolueerd tot een state-of-the-art opleiding op het gebied van hoogbegaafdheid: de Radboud International Training on High Ability, kortweg RITHA.

Je bent nodig
Cognitief talent leidt niet altijd vanzelf tot de daarbij passende (school)prestaties. Binnen scholen en adviespraktijken is er daarom grote behoefte aan expertise op het gebied van hoogbegaafdheid om een optimale signalering en begeleiding van leerlingen en cliënten te borgen. In de RITHA-opleiding krijg je inzicht in het identificeren en begeleiden van (soms nog niet zichtbare) mogelijkheden en onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen. Onze alumni zijn werkzaam in de zorg, het onderwijs of werken als zelfstandig coach.

RITHA Practitioner
Als RITHA student volg je in twaalf maanden drie onderwijsblokken over de fundamenten en kernthema’s van en wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid. Na afronding ontvang je een certificaat en mag je jezelf RITHA Practitioner noemen.

RITHA Specialist
Na afronding van het Practitioner programma is er de mogelijkheid om door te stromen in opleiding tot RITHA Specialist. In opnieuw twaalf maanden werk je, onder individuele begeleiding van een supervisor, aan een wetenschappelijk onderbouwd eindproduct. Na afloop mag jij je RITHA- en ECHA-Specialist in Gifted Education noemen.

Toelatingsvoorwaarden
Voor RITHA gelden de volgende toelatingsvoorwaarden:

  • een afgeronde hbo- of universitaire opleiding;
  • een werkkring in het onderwijs, onderwijsbegeleiding of zorg óf binnen een professionele omgeving waar hoogbegaafdheid en/of talentontwikkeling een thema is;
  • een goede leesvaardigheid in de Engelse taal (passief).

Selectieprocedure

Er vindt een selectieprocedure plaats op basis van CV en korte motivatie. Binnen tien werkdagen krijg je uitsluitsel over je toelating. Nadat je bent toegelaten kun je je inschrijving definitief maken.

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor deze opleiding? In de agenda vind je de eerstvolgende startmomenten van deze opleiding. Via de pagina van jouw startmoment vind je een link naar het formulier om je aan te melden voor de selectieprocedure.

Voor verdere informatie neem je contact op met een van onze opleidingscoördinatorer via onderstaande button.