Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Gezondheidszorgpsycholoog

Opleidingsplaats aanvragen

Brochure cursist

Brochure praktijkinstelling

Vraag stellen

Diagnosticus & behandelaar met hart voor de mens en oog voor de wetenschap

In de Nijmeegse opleiding tot gz-psycholoog staat het levensloopperspectief centraal, kijken we vanuit een wetenschappelijke bril naar de beroepsuitoefening en bieden we ruimte voor individuele keuzes.

Wat zijn de nieuwste behandelmethoden voor een stoornis? Hoe voer je methodisch een goed psychologisch onderzoek uit. Welke verantwoordelijkheden liggen er bij de gz-psycholoog?

De Gezondheidszorgpsycholoog, kortweg de gz-psycholoog, is bij uitstek de generalist-psycholoog, werkzaam in alle geledingen van de gezondheidszorg. De gz-psycholoog is in staat, vanuit de kern van de gezondheidszorgpsychologie, tot het op maat van de patiënt toepassen van richtlijnen met betrekking tot diagnostiek, indicatiestelling en behandeling van een grote verscheidenheid aan psychische stoornissen en problemen, ongeacht leeftijd en complexiteit van de patiënt en diens problematiek.

De gz-psycholoog is sinds 1998 erkend als wettelijk beroep. Alleen psychologen en pedagogen die door de overheid geregistreerd zijn in het BIG-register, mogen zich gezondheidszorgpsycholoog noemen en als zodanig werken. Om je te kunnen registreren moet je eerst de postacademische opleiding tot gz-psycholoog doorlopen.

Als gz-psycholoog behandel je cliënten met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. De gz-psycholoog kan een diagnose stellen en begeleidt de cliënt vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. In de gz-opleiding van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen maken wij nadrukkelijk gebruik van de verbinding met de Radboud Universiteit en krijg je de nieuwste methodes aangereikt om je deze vaardigheden eigen te maken. Onze docenten zijn experts uit het werkveld en hebben hun sporen verdiend in de praktijk. Zij zijn bevlogen om hun vak over te dragen. 

Uniek van onze gz-opleiding is dat we opleiden volgens de lijn van de levensloop. Deelnemers die in de setting van Volwassenen & Ouderen (VO) en deelnemers die in de setting van Kinderen & Jeugd (KJ) werken volgen gezamenlijk een groot deel van de lessen. Dit is het zogenaamde generieke programma. Hierin komt onder andere de samenhang tussen hechting, leren en ontwikkeling in de kindertijd en problemen en beperkingen op latere leeftijd aan de orde. Het levensloopperspectief staat hierin centraal.

Natuurlijk bieden we ook verdieping voor de specifieke setting aan. Dit doen we in het specifieke gedeelte. Hierin volg je onderwijs samen met deelnemers die allemaal in dezelfde setting werken (VO of KJ). Hierin staat verdieping voortbordurend op het generieke deel centraal. Zo blijft toepassing in de eigen setting een belangrijk deel uitmaken.

Wat de Nijmeegse opleiding nog meer bijzonder maakt is ons ruime aanbod van keuzemodules. Iedere deelnemer kiest (samen met de praktijkopleider) maar liefst drie keuze modules. Op deze manier maak je deze postacademische opleiding op maat voor jou!

Wil je meer lezen over wat het beroep van gz-psycholoog inhoudt, lees dan het beroepsprofiel op de site van de Nederlands Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie.

De gz-opleiding is een 2-jarige duale opleiding. Eén dag per week volg je cursorisch onderwijs. Daarnaast volg je (minimaal 16 uur per week) praktijkonderwijs bij een erkende praktijkinstelling. Je kunt de opleiding ook in deeltijd doen. In dat geval doe je langer over het praktijkgedeelte van de opleiding.

Wat levert het je op?

Tijdens je opleiding:

  • krijg je 360-graden feedback van praktijkbegeleiders, docenten, groepsgenoten, collega’s
  • wordt kennis en kunde van jouw begeleiders in de praktijk overgedragen op jou
  • breng jij jouw praktijkinstelling state-of-the-art kennis door in te brengen wat jij leert in de opleiding,
  • houd je jouw praktijkinstelling wakker door de vragen die jij als lerende professional aan de praktijk stelt
  • breid jij je netwerk uit

Nadat je deze opleiding hebt gevolgd:

  • mag je jezelf gezondheidszorgpsycholoog noemen;
  • kun je met je diploma je inschrijven in het BIG-register. Dit betekent dat je de wettelijk beschermde beroepstitel van gezondheidspsycholoog mag voeren;
  • beheers je de vaardigheden om in alle sectoren van de gezondheidszorg te werken;
  • kun je zelfstandig als diagnosticus en behandelaar optreden van psychische problematiek, disfuncties en stoornissen bij psychische en lichamelijke ziekten, lichamelijke en psychische handicaps en bij persoonlijke of relationele problematiek;
  • kun je verder gaan met expertise verwerven als psychotherapeut of je verder specialiseren tot klinisch (neuro)psycholoog.

Voor wie?

Heb jij je master psychologie, pedagogische wetenschappen of geestelijke gezondheidskunde behaald, heb je een LOGO-verklaring (zie onder bij Aanmelden), heb jij hart voor mensen en wil jij de juiste competenties gaan ontwikkelen om een goede gz-psycholoog te worden, dan is de gz-opleiding iets voor jou!