Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs van de opleiding tot Psychotherapeut van de Radboud universiteit

Onder begeleiding van betrokken en ervaren collega's in de praktijkinstelling wordt de gezondheidszorgpsycholoog in opleiding tot psychotherapeut de kneepjes van het vak geleerd. Een door de hoofdopleider erkende praktijkopleider is verantwoordelijk voor de organisatie van het praktijkonderwijs.

Praktijkinstelling

Het praktijkonderwijs wordt gevolgd bij een erkende praktijkinstelling. Dit kan een (G)GZ-instelling, verpleeghuis, revalidatiecentrum, instelling voor gehandicaptenzorg, verslavingszorg, een forensische instelling, of een samenwerkingsverband van praktijkinstellingen. Onze praktijkinstellingen voldoen aan landelijk gestelde eisen.

Arbeidsovereenkomst en salaris

Het praktijkonderwijs heeft een totale omvang van 1700 uur plus 125 uur supervisie en 50 uur leertherapie. Om aan het vereiste aantal uren werkervaring te voldoen krijgt de opleideling vanuit de praktijkopleidingsinstelling een betaalde aanstelling van minimaal 18 uur per week voor de duur van de opleiding (nominale duur is 3 jaar). Het salaris is gebaseerd op schaal 65 (minimaal) van de CAO-GGZ.

Praktijkopleider en supervisie

Er is begeleiding van een praktijkopleider die een ervaren en geregistreerd psychotherapeut is. Daarnaast zorgt de werkbegeleider, eveneens een ervaren psychotherapeut, voor de dagelijkse steun en draagt deze verantwoordelijkheid over de patiëntgebonden handelingen die de gios verricht. De werkbegeleider is een ervaren collega die vanuit de praktijkopleider een gedelegeerde verantwoordelijkheid draagt voor de cliënten/patiënten die de opleidelingen ziet. Tenslotte organiseert de praktijkopleider de supervisie voor de opleideling die minimaal 125 uur van de werktijd in beslag neemt. Supervisie vindt plaats door erkende supervisors. De organisatie en de kosten van de supervisie behoren tot de verantwoordelijkheid van de praktijkinstelling. Hoe de taken tussen de werkbegeleider, supervisor en praktijkopleider zijn verdeeld wordt in onderstaande animatiefilmpjes verhelderd.

 

Supervisie

Tijdens de opleiding volgt uw medewerker 125 uur supervisie bij daartoe erkende supervisors. Uw praktijkinstelling is verantwoordelijk voor de organisatie en de kosten van de supervisie. De supervisie is als volgt verdeeld over de behandelde onderwerpen:

  • 125 sessies supervisie over tenminste 500* uur psychotherapie;
  • 50 sessies supervisie over individuele psychotherapie bij volwassenen in 2 methoden: klachtgericht en persoonsgericht;
  • 25 sessies supervisie over individuele psychotherapie in 1 methode: klachtgericht of persoonsgericht;
  • 50 sessies supervisie over groepspsychotherapie en/ of over partner-relatie en/of gezinstherapie.

*Deelnemers aan de Nijmeegse opleiding ontvangen een vrijstelling van 25 uur voor het onderdeel algemene supervisie, waardoor er nog 125 uur over psychotherapeutische behandeling overblijft. Als richtlijn geldt dat er 4 therapiesessies ingebracht worden in een supervisiesessie. Dit leidt ertoe dat, in tegenstelling tot wat de vrijstellingsregeling aangeeft, het beleid in Nijmegen is dat er nog minimaal 500 uur psychotherapeutische behandelingen verricht moeten worden die ingebracht worden in de 125 uur supervisie.

Leertherapie 

Naast supervisie volgt de opleideling 50 uur leertherapie bij een erkend leertherapeut die ze zelf kunnen kiezen. 

Dispensatie

Aan de rol voor praktijkopleiders, werkbegeleiders, supervisoren en leertherapeuten zijn eisen verbonden. Indien een begeleider niet kan voldoen aan de eisen, kan door de P-opleider of praktijkopleider dispensatie worden aangevraagd bij de hoofdopleider.
 

Klik hier voor informatie voor praktijkinstellingen.

 

Contact & aanmelden

Danny Bouwman
  • Wilt u praktijkopleidingsplaats worden? Meld u zich dan direct aan via onderstaande knop. Het is belangrijk dat u dit vóór 1 maart doet. 
  • Wilt u meer weten over onze visie op onderwijs of de docenten van de cursus, of wilt u testimonials van andere praktijkinstellingen bekijken? Download via onderstaande knop de complete brochure voor praktijkinstellingen.
  • ​Heeft u een vraag over of twijfelt u of u praktijkopleidingsplaats kunt worden? Stel deze via onderstaande knop, of neem contact op met opleidingscoördinator Danny Bouwman (tel: 024 - 361 61 63).

opleidingsplaats aanvragen brochure Vraag stellen