Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

25-uurs vervolgcursus Schematherapie

Schematherapie aan den lijve, deel 2

Nadat je de 25-uurs vervolgcursus Schematherapie hebt gevolgd:
 • heb je op verdiepend niveau kennis van schematherapie en de belangrijkste technieken aan den lijve ervaren. Of via rollenspel, video, live werk met cursisten gedemonstreerd gezien. En daarmee geoefend in de rol van therapeut tijdens de cursus en met de 'cursuspatiënt' in de eigen werksetting
 • heb je kennis van ontwikkelingspsychologische aspecten van schematherapie, basisbehoeften en de individuele levens- en gezinsfasen cyclus
 • kun je schematherapie vertalen naar het werk met pubers en adolescenten
 • kun je schemagerichte groepsdynamische psychotherapie combineren met gestructureerde groepsschematherapie
 • kun je hardnekkige As-I klachten behandelen middels de combinatie van een stoornisspecifieke behandeling en schematherapie
 • kun je schematherapie combineren met traumabehandeling
 • kun je begeleid door supervisie, zelfstandig schematherapie toepassen, individueel en in de groep

Data: N.n.b.

Accreditatie: 

 • FGzPt: 24 punten
 • aangevraagd bij VGCt (25-uurs vervolgcursus) en Vereniging Schematherapie

INTERESSEFORMULIER

Onze cursus

Schematherapie is een integratieve vorm van psychotherapie die oorspronkelijk ontwikkeld is door Jeffrey E. Young voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek.
 
Schema’s ontwikkelen zich vanaf de vroege jeugd en worden in de adolescentie al zichtbaar. Ieder kind heeft basisbehoeften en als deze onvoldoende ingevuld worden door interactieproblemen tussen kind en omgeving, of door beschadigende omstandigheden, kan stagnatie optreden in de persoonlijkheidsontwikkeling.
 
Schematherapie richt zich op het herkennen van de eigen ‘valkuilen’ en het erkennen van en kunnen reageren op de eigen behoeften. Er wordt een scheiding aangebracht tussen wat in het verleden heeft plaatsgevonden, wat zich herhaalt en wat nu nodig is: het vergroten van vaardigheden met als uiteindelijk doel de ontwikkeling van ‘de gezonde volwassene’.
 
Schematherapie wordt toegepast bij persoonlijkheidsstoornissen, complex trauma en hardnekkige as-I stoornissen, die door de gebruikelijke behandeling onvoldoende verbeteren.

Onze docent

drs. Theo Verhoeven

Voor wie?

 • GZ-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater (of in opleiding daartoe) met basiscursus op gebied van gedragstherapie en een 25-uurs basiscursus schematherapie.
 • Per cursusgroep mag een beperkt aantal basispsychologen met een basiscursus gedragstherapie en een 25 uurs basiscursus schematherapie deelnemen, indien zij met BIG-geregistreerde Schematherapeuten van Register Schematherapie samenwerken en supervisie en intervisie georganiseerd zijn. De hoofddocent beoordeelt vóór de cursus of de basispsycholoog voldoet aan deze voorwaarden.

Data, kosten en locatie

Data: 25 april, 9 en 23 mei, 6 juni 2018 
Tijd: 09.30 - 17.00 uur 
Kosten: 1.065 Euro, alumni RU/RadboudCSW: 960 Euro
Accreditatie:
 • is geaccrediteerd bij FGzPt: 24 punten
 • is geaccrediteerd bij VGCt (25-uurs vervolgcursus) en Vereniging Schematherapie
   
Locatie: Radboud Centrum Sociale Wetenschappen, Toernooiveld 5, Nijmegen

Vragen?

Neem voor meer informatie contact op met de cursuscoördinator Yara Houtenbrink.