Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Meet the expert Diagnostiek | Betrouwbaar beoordelen in de klinische praktijk

Startdata: 
11 maart 2022
Tijd: 
09.30 - 17.00
Locatie: 
Maria Montessorigebouw
Voertaal: 
Engels
Docent: 
Dr. Paul van der Heijden en dr. Leontien de Kwaadsteniet
Duur: 
6 uren
Kosten: 
€ 280,00
Kosten Alumni: 
€ 255,00
Accreditatie: 
FGzPt (6 pt). Overige verenigingen op aanvraag

Meet the expert Diagnostiek | Betrouwbaar beoordelen in de klinische praktijk | Ontwikkeld door de Radboud Universiteit

  • Wil je je klinisch oordeel verbeteren;
  • wil je meer uit multidisciplinaire overleggen halen;
  • en wil je psychologische tests  beter leren interpreteren?

 

In de geestelijke gezondheidszorg worden voortdurend diagnostische beslissingen genomen. Diagnostische besluitvorming in de klinische praktijk is niet eenvoudig. Op de eerste plaats ontbreekt het vaak aan betrouwbare informatie; cliënten hebben soms weinig zelfinzicht, kunnen of willen niet alles laten zien of vertellen, of hebben bewust of onbewust belang bij het aggraveren of ontkennen van klachten (Dandachi & Ponds, 2013). Ten tweede is er doorgaans weinig systematische, bruikbare feedback op diagnostische beslissingen voorhanden (Garb & Grove, 2005). Ten derde ontbreekt het aan een gouden standaard: er is binnen de wetenschap en gezondheidszorg geen overeenstemming over wat normaal en wat afwijkend gedrag is (Frances, 2013). In deze onzekere en complexe context van de klinische praktijk laat de betrouwbaarheid van ons klinisch oordeel nogal eens te wensen over. Dit kan leiden tot onterechte of verkeerde diagnoses en een gebrek aan overeenstemming tussen clinici.

Tijdens deze dag zullen de meest voorkomende oordeelsfouten in de klinische praktijk worden besproken binnen een theoretisch kader. Er zullen handreikingen worden gedaan om het diagnostisch oordeel te verbeteren en er zal worden geoefend met casuïstiek van de deelnemers en met voorbeeld casuïstiek van de docent.  Er zal ook aandacht zijn voor oordelen en beslissen in teams.

Voor wie?

De meet the expert sessies zijn toegankelijk voor GZ-psychologen, psychotherapeuten en Klinisch (neuro) psychologen.

Wat levert het je op?

Nadat je de meet the expert sessie hebt gevolgd zul je:
  • kennis hebben van de valkuilen van de diagnostische besluitvorming
  • beter gewapend zijn om deze valkuilen in de klinische praktijk zoveel mogelijk te beperken

Docenten

Paul van der Heijden is P-opleider bij Reinier van Arkel GGZ en als klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker werkzaam bij het Centrum voor Adolescenten Psychiatrie. Hij is hoofddocent diagnostiek voor de opleiding tot klinisch psycholoog bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen en als onderzoeker verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met prof. dr. Cilia Witteman en prof. dr. Laurence Claes schreef hij twee boeken over diagnostische besluitvorming.

Leontien de Kwaadsteniet is senior docent bij Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde. Ze verzorgt onderwijs over klinische besliskunde en statistische methoden. Haar onderzoek richt zich op diagnostische besluitvorming, in het bijzonder risicotaxatie.

Datum

De cursus vindt plaats op 11 maart 2022. Er wordt een hele reeks meet the expert sessies gepland, houd de website in de gaten.

Meer weten?

  • Wil je deelnemen aan de sessie Meet the expert Diagnostiek | Betrouwbaar beoordelen in de klinische praktijk? Meld je direct aan via onderstaande knop.
  • Heb je een vraag over de sessie? Stel deze via onderstaande knop, of neem contact op met cursuscoördinator Yara Houtenbrink (tel: 024 - 361 61 63).