Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

Train-de-trainers cursus Praten met Kinderen (PMK)

“Opvoeden gaat niet vanzelf en het is onvermijdelijk dat ouders en kind het af en toe niet eens zijn met elkaar. Dan kunnen conflicten ontstaan. Het belangrijkst is om samen in gesprek te blijven. Een kind wil gehoord en gezien worden. Maar een ouder ook! In deze training leer je als hulpverlener ouders helpen om met hun kind te praten, óók over moeilijke onderwerpen!”
Dr. Nicole van As - Docent PMK

Praten met kinderen (PMK) (Van As & Janssens, 2022) is een cursus over opvoeding. De incompany train-de-trainer cursus is bedoeld voor hulpverleners die werken met ouders van kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. De nadruk ligt op de communicatie tussen ouders en kind. Hulpverleners leren in de cursus hoe zij ouders in zeven bijeenkomsten met hun kind kunnen laten overleggen over conflicten en meningsverschillen volgens een uit vier stappen bestaand overlegmodel. Deze stappen zijn:

  1. het bespreken van het meningsverschil
  2. het bedenken van mogelijke oplossingen
  3. het kiezen van een oplossing en maken van duidelijke afspraken
  4. het evalueren van de gekozen oplossing.

Binnen deze vier stappen ligt veel nadruk op basale communicatieve vaardigheden, als goed luisteren zonder direct een oordeel te geven, het reflecteren van de boodschap en gevoelens van het kind, en het goed verwoorden van de eigen mening. In de bijeenkomsten worden deze inzichten met de ouders besproken en oefenen ouders de vaardigheden. Ook wordt gebruik gemaakt van huiswerkoefeningen om generalisatie naar de thuissituatie te bewerkstelligen. Onderzoek wijst erop dat PMK positieve effecten heeft op de ouderkind interactie en probleem-oplossende vaardigheden binnen het gezin. Meer informatie

De cursus is georganiseerd rond het boek 'Praten met kinderen', dat voor ouders geschreven is. Het boek laat zien hoe ouders en kinderen kunnen overleggen over conflicten en meningsverschillen, op zo'n manier dat er een oplossing gevonden wordt die voor alle partijen acceptabel is. Het boek 'Praten met kinderen, handboek voor de begeleider' laat zien hoe zeven bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden rond dit thema. Deze cursus leert de hulpverleners werken met het boek en hoe dit over te brengen naar ouders.

Wat levert het je op?

Nadat je de train-de-trainer cursus Praten met Kinderen hebt afgerond, ben je:

  • in staat de cursus PMK uit te voeren.
  • op de hoogte van de inhoud en theoretische uitgangspunten van de cursus PMK en kun je deze toepassen.
  • in staat om te gaan met het groepsproces. Je kunt kennis overdragen, maar je kunt ook gebruik maken van aanwezige kennis en vaardigheden van ouders, van de herkenning die ouders bij elkaar kunnen vinden en van de steun die ze elkaar kunnen bieden. Daarmee wordt bijgedragen aan empowerment van ouders.
  • in staat te anticiperen op, en omgaan met moeilijke momenten die zich in de bijeenkomsten met ouders voor kunnen doen. (Daarbij valt te denken aan situaties waarin ouders het niet eens zijn met elkaar of met de cursusleider, situaties waarin ouders uitspraken doen of situaties beschrijven die pedagogisch gezien zorgelijk zijn etc.)
  • bekend met ‘Treatment adherence’. Je voert de cursus PMK uit zoals bedoeld en zoals voorgeschreven in het handboek. Je kunt daar waar nodig en mogelijk flexibel omgaan met de cursusinhoud.

Voor wie?

Aan HBO en WO professionals die in de hulpverlening werken met ouders en gezinnen, bieden wij de mogelijkheid om een kortdurende training te volgen in het geven van de cursus Praten met Kinderen voor groepen ouders. De train-de-trainer cursus bieden wij als incompany cursus aan. 

Docent

Dr. Nicole van As is docent Orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Cursusomvang

De train-de-trainer cursus bestaat, naast het lezen van de literatuur en voorbereiding, uit 1 fysieke bijeenkomst. 

Accreditatie

Deze cursus wordt ter accreditatie aangeboden bij NVO OG/NIP KJ.

Startdata

Er zijn nog geen nieuwe startdata bekend. Wil je de nieuwe startdata zo snel mogelijk ontvangen? Klik dan op de knop 'houd me op de hoogte'.