Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Attachment Based Family Therapy (level 1)

Hoe behandel je depressieve en suïcidale jongeren of jong volwassenen en hun ouders die vaak al jarenlang therapie en behandeling hebben gehad en waarbij de relatie tussen kind en ouder(s) ernstig verstoord is? ABFT is een evidence based, kortdurende en systematische interventie waarin jongeren of jong volwassenen en hun ouders een verbindend proces doorlopen. De relaties in het gezin - en niet het problematische gedrag van de jongeren - zijn de focus van de behandeling.

In de blended introductiemodule ABFT Level 1 leer je hoe je ABFT-geïnspireerd kan werken in de klinische praktijk. Je beschikt na de module over de nodige bagage om van start te gaan met experimenteren en toepassen van ABFT-inzichten en ABFT-vaardigheden in de praktijk. Je legt een basis om emotiegericht te werken en je gaat oefenen met het behandelen vanuit het gehechtheidsperspectief.

De module is onderdeel van het leertraject tot erkend ABFT therapeut. Klik hier voor meer informatie over ABFT Level 2. Het certificaat van ABFT level 1 is voorwaarde voor toegang tot ABFT level 2. Naast het certificaat ontvangen deelnemers tevens een getuigschrift dat ze opgeleid zijn in ABFT door ABFT Belgium. ABFT Drexel University (Philedelphia USA), de ontwikkelaar van deze behandelmethode, heeft ABFT Belgium de licentie verleend als enige in Nederlands taalgebied op te leiden in ABFT.

Voor wie?

De opleiding ABFT is toegankelijk voor GZ-psychologen, orthopedagogen-generalisten, psychotherapeuten, klinisch psychologen en systeemtherapeuten (HBO- of WO NVRG geregistreerd). Daarnaast is de module toegankelijk voor basispsychologen, HBO-professionals en mensen met een master orthopedagogiek die aantoonbaar minimaal 4 jaar werkervaring met adolescenten en hun gezin hebben. Het verdient grote voorkeur om tijdens de module werkzaam te zijn in een relevante setting.

Wat levert het je op?

De introductiemodule ABFT Level 1 is een intensief blended leertraject dat bestaat uit een online kick-off bijeenkomst en 3 face-to-face bijeenkomsten. Voorafgaand aan iedere bijeenkomst lees je literatuur, bekijk je online kennisclips, therapievideo’s en maak je praktijkgerichte verwerkings- en toepassingsopdrachten.

Onderwerpen die in de introductiemodule aan bod komen zijn:

  • Behandelen vanuit het gehechtheidsperspectief

  • Emotiegericht werken

  • Het ABFT model in zijn geheel

  • De 5 behandeltaken van het ABFT model afzonderlijk van elkaar

  • Het bekijken van gesimuleerde en real-life therapievideo’s

  • Oefeningen en rollenspelen om ABFT-inzichten en –vaardigheden te oefenen

Docent

Tara Santens werkte voorheen op een kinderpsychiatrische behandelunit voor tieners waar onder andere kinderen binnenkomen na een suïcidepoging. Het viel op dat sommige van deze kinderen over zichzelf vertelden tegen hulpverleners, maar dichtsloegen op het moment dat de ouder erbij kwam. Santens: “In zo’n geval volgt vaak de conclusie dat de ouder het probleem is. Bij Attchment Based Family Therapy (ABFT) kiezen we geen partij; we zien de ouder juist als belangrijk deel van het medicijn.”  > Lees meer.

Kosten

Kosten zijn € 985,-  

Studiebelasting

In vier dagen tijd word je bijgeschoold tijdens 3 fysieke bijeenkomsten en 1 online lick-off meeting. De totale studiebelasting is circa 36 uur (excl. 18 uur zelfstudie).

Accreditatie

  • NVRG (33pt)
  • NVO / NIP-K&J (20pt)
  • FGzPt (36pt)

Samenwerking

Deze module wordt aangeboden in het kader van een samenwerking tussen RINO Zuid en RadboudCSW. Een gedeelte van het aanbod van RINO Zuid is zichtbaar op de overzichtspagina met bij- en nascholingsactiviteiten van RadboudCSW en andersom. Professionals die zich willen aanmelden en doorklikken via de aanmeldbutton, komen dan op de website van de onderwijsaanbieder terecht. Hier kan de aanmelding vervolgens voltooid worden.

Startdata

18 October 2024
Docent: mevr. Karen Bauwens en mevr. Tara Santens
Kosten: € 1.050,00
Locatie: RINO-Zuid
Plaats: Eindhoven

Data

18 oktober van 10:30 - 12.00 uur, 8 november, 22 november, 20 december 2024 van 09:30 - 16.30 uur.