Dynamische Interpersoonlijke Therapie (DIT)

"Aan de hand van aantoonbaar werkende interventies is DIT samengesteld en zijn de competenties omschreven waaraan de DIT-therapeut moet voldoen."
Docent dr. Gerrit Delfstra

Startdata: 
23 augustus 2019
Tijd: 
09.30-17.00
Locatie: 
Toernooiveld 5, Nijmegen
Duur: 
24 uren
Accreditatie: 
FGzPt

DIT staat voor Dynamisch Interpersoonlijke Therapie. Het is een psychodynamisch behandelmodel, dat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor depressieve en angstklachten, maar ondertussen een breder toepassingsgebied kent, zoals persoonlijkheidsproblematiek en Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). DIT wordt individueel gegeven maar ook in groepen, zowel kortdurende als langer durende, maar altijd in tijd afgebakend.

DIT is ontwikkeld op basis van evidence based psychodynamische psychotherapieën. Aan de hand van aantoonbaar werkende interventies is DIT samengesteld en zijn de competenties omschreven waaraan de DIT-therapeut moet voldoen. DIT is daarom ook wel  ‘the best of’ van alle psychodynamische modellen genoemd. De belangrijkste interventies zijn ontleend aan de gehechtheidstheorie, de theorie van het mentaliseren (MBT), de objectrelatietheorie en de interpersoonlijke therapie van H. S. Sullivan.

Zoals uit bovengenoemde theorieën wel duidelijk zal zijn plaatst DIT de klachten van de patiënt in een interpersoonlijk kader. In de cursus wordt op vooral praktische wijze gekeken naar de interventies in elke fase:

  • Het formuleren van een behandelfocus in interpersoonlijke termen (IPAF genoemd: interpersoonlijk affectief focus);
  • De interventies, zowel klassiek psychodynamisch, maar vooral mentaliseren bevorderende technieken in de middelfase;
  • Specifieke interventies met betrekking tot de beëindiging van de therapie.

Verder wordt in deze cursus specifiek aandacht gegeven aan de toepassing van DIT bij SOLK.

  • Wat is SOLK en waarom is DIT een goed behandelmodel
  • Specifieke DIT-interventies bij SOLK

Doel van een DIT-behandeling

Na afloop van de cursus ben je vertrouwd met de conflict- en personendriehoek van Malan. Je kunt klachten vertalen in een innerlijk conflict en bent in staat afweermechanismes te herkennen en te bewerken. Tevens kun je de methoden van gevoelsbewerking en angstregulering hanteren. Bovendien ben je in staat om de patiënt te helpen bij de herstructurering van het zelfbeeld en het beeld van anderen.

Docenten

Dr. Gerrit Delfstra, klinisch psycholoog – psychotherapeut, lid NVPP, NVGP, NVRG, supervisor NVP, NVPP, DIT en NVGP. Werkzaam o.a. in eigen praktijk in Nijmegen. Gespecialiseerd in persoonlijkheidsproblematiek en SOLK.

Eugenie Beijer, klinisch psycholoog – psychotherapeut, lid VEN (practioner EMDR), VPeP, supervisor Schematherapie, NVGP en DIT. Werkzaam in Elisabeth TweeSteden ziekenhuis, poli psychiatrie. Gespecialiseerd in persoonlijkheidsproblematiek, trauma en SOLK.

Doelgroep

Iedereen die (in opleiding is tot) psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater en geïnteresseerd is in een (kortdurend) integratief, focaal, psychodynamisch model, waarin de maladaptieve omgang van de cliënt met zichzelf, anderen en emoties centraal staan.

Voor wie?

Deze keuzemodule is onderdeel van de opleiding KP en PT en uitsluitend bedoeld voor klinisch psychologen en psychotherapeuten (of in opleiding daartoe).

De exacte data van de cursus zijn:  23 augustus, 6 september, 20 september en 4 oktober 2019.

Kosten

Regulier 1020 euro
Alumni 920 euro