Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

AMID Masterclasses Internationale Samenwerking

9 interactieve online bijeenkomsten & 3 face-to-face sparringsbijeenkomsten in Utrecht

Startdata: 
2 September 2021
Tijd: 
18.00-20.30 uur
Locatie: 
Online en Social Impact Factory Utrecht
Voertaal: 
Dutch
Docent: 
dr. Willem Elbers
Kosten: 
€ 2.100,00
Kosten Online: 
€ 1.750,00
Deelnemers waarderen AMID Masterclasses met een 8.1!

AMID Masterclasses Internationale Samenwerking

Waar draait het om bij internationale samenwerking? Wanneer heb je impact en hoe meet je dat? Wat weten we van samenwerking met partners op basis van gelijkwaardigheid? Hoe communiceer je met je achterban over samenwerking?

 
AMID Masterclasses slaat de brug tussen wetenschap en praktijk met 9 inspirerende bijeenkomsten over internationale samenwerking. De reeks biedt deelnemers de noodzakelijke kennis om de dagelijkse praktijk van internationale samenwerking te verbeteren. Ook bieden de masterclasses een inspirerend platform om ervaringen te delen en te discussiëren onder leiding van een ervaren docent.

Wat levert het je op?

 • Je doet kennis op van de nieuwste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot belangrijke vraagstukken binnen internationale samenwerking
 • Je bent uitgedaagd om de wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de eigen organisatie
 • Je krijgt op basis van discussies met anderen meer inzicht in verschillende perspectieven en best practices
 • Je bent geïnspireerd om met nieuwe inzichten een grotere impact te maken binnen je organisatie
 • Je maakt nieuwe contacten en breidt je netwerk uit

Overzicht van de masterclasses

 1. Internationale samenwerking: speelveld, doel en spelregels - dr. Sara Kinsbergen (Radboud Universiteit)
 2. Duurzaamheidsdoelen: doorbraak of compromis? - prof. dr. Dirk-Jan Koch (Radboud Universiteit, Ministerie van Buitenlandse Zaken)
 3. De partnerschap paradox: shifting the power - dr. Willem Elbers (Radboud Universiteit)
 4. Constructief communiceren over internationale samenwerking - dr. Mirjam Vossen (Radboud Universiteit, World in Progress)
 5. De allerarmsten: een blinde vlek? - dr. Anika Altaf (Universiteit Leiden)
 6. Impact: hoe geloofwaardig zijn onze claims? - dr. Luuk van Kempen (Radboud Universiteit)
 7. Kennis en leren: wat houdt ons tegen? - dr. Wendy Asbeek Brusse (Ministerie van Buitenlandse Zaken)
 8. Professionalisering: laveren tussen bezieling en verzakelijking - dr. Willem Elbers (Radboud Universiteit)
 9. Werken aan een betere wereld: een pleidooi voor thuiswerken - dr. Lau Schulpen (Radboud Universiteit)

Voor wie?

Iedereen die meer wil weten over internationale samenwerking, zoals:

 • mensen die actief zijn in de filantropie zoals vermogensfondsen, bedrijfsfondsen, familiefondsen en charity desks
 • bestuurders van particuliere initiatieven en maatschappelijke organisaties
 • carrière-switchers die (relatief) nieuw zijn in de wereld van internationale samenwerking
 • duurzaamheidsmanagers uit het bedrijfsleven met een belangstelling voor internationale samenwerking

 

We leren mét elkaar en zien verschillende werelden samenkomen. Het is waardevol om kritisch te kijken naar onze rol en die van anderen. Frank Aalderinks, hoofd filantropie ABN AMRO MeesPierson

“Ik merk dat mijn medewerkers de masterclasses echt tof vinden en nieuwe kritische vragen zijn gaan stellen. Hier kunnen we met ons bredere team weer op voortbouwen.” Evelijne Bruning, directeur The Hunger Project

Onze programmaleider

dr. Willem Elbers is onderzoeker, docent en programmaleider van AMID Masterclasses. Ook is hij plaatsvervangend programmadirecteur van AMID. Hij zet zich in om een brug te bouwen tussen wetenschap en praktijk op het gebied van internationale samenwerking en werkt daarbij samen met diverse organisaties. Zijn onderzoek richt zich op Noord-Zuid partnerschappen, inclusieve ontwikkeling en beleidsbeïnvloeding.

"Ik ben ervan overtuigd dat kennis het fundament vormt voor verbetering en innovatie in internationale samenwerking."

 

 

Opzet AMID Masterclasses

AMID Masterclasses bestaat uit 9 interactieve online bijeenkomsten en 3 face-to-face bijeenkomsten die optioneel te volgen zijn. 

Tijdens de onlinebijeenkomst stel je vragen aan de docent, ga je in virtuele break-out rooms in kleine groepen aan de slag met opdrachten en is er plenaire terugkoppeling en discussie. Bij iedere bijeenkomst staan we stil bij de relevantie van de aangereikte kennis voor de eigen organisatie en werkpraktijk.

Bij de in totaal drie sparringsbijeenkomsten staan uitwisseling van perspectieven, ervaring en kennis tussen deelnemers en docenten centraal. Er is ruim gelegenheid tot netwerken. Voorafgaand aan iedere sparringssessie is er om 17.00 uur een diner. Iedere bijeenkomst sluiten we af met een borrel. 

Wij houden voor de 3 face-to-face bijeenkomsten in Utrecht nauwlettend de richtlijnen en maatregelen m.b.t. COVID-19 in de gaten. Afhankelijk van deze informatie zullen wij besluiten of de face-to-face bijeenkomsten kunnen plaatsvinden.

Data

 • Online masterclasses: 2, 16 en 30 sept., 14 en 28 okt., 11 en 25 nov., 9 en 16 dec. 2021 van 18.00-20.30 uur
 • Face-to-face sparringsbijeenkomsten (afhankelijk van de richtlijnen & maatregelen m.b.t. COVID-19): 7 okt., 18 nov. 2021, 13 jan. 2022 van 18.00-20.30 uur bij de Social Impact Factory Utrecht (nabij Centraal Station Utrecht). Voorafgaand aan iedere sparringssessie is er om 17.00 uur een diner. Iedere bijeenkomst sluiten we af met een borrel. 

Deelnameprijs

De prijs voor het volgen van de serie masterclasses is:

 • 2.100 Euro voor deelname aan de online masterclasses & sparringsbijeenkomsten in Utrecht 
 • 1.750 Euro voor het online volgen van de masterclasses
 • 10 procent korting voor groepsdeelname aan de masterclasses & sparringsbijeenkomsten in Utrecht. De deelnameprijs bedraagt per persoon 1.890 Euro.
 • 10 procent korting voor groepsdeelname aan de online masterclasses. De deelnameprijs bedraagt per persoon 1.575 Euro.
 • 10 procent korting voor alumni van de Radboud Universiteit

AMID

AMID is hét opleidingsinstituut van de Radboud Universiteit dat zich richt op internationale samenwerking en biedt op dit moment 2 onderwijsprogramma's voor professionals aan: AMID Masterclasses en AMID Young Professional, een eenjarig programma voor jonge, getalenteerde trainees in Nederland en wereldwijd. 

Combideal met AMID Young Professional

Organisaties die een traineeship bieden aan een jonge, getalenteerde professional in AMID Young Professional en een collega laten deelnemen aan AMID Masterclasses ontvangen korting op de deelnameprijs van AMID Masterclasses. Voor elk traineeship dat een organisatie aanbiedt in AMID Young Professional krijgt de organisatie 50 procent korting op de deelnameprijs van een collega die deelneemt aan AMID Masterclasses. Hierbij geldt een maximum van 3; organisaties die meer dan 3 traineeships aanbieden in AMID Young Professional en meer dan 3 plekken willen afnemen in AMID Masterclasses krijgen voor maximaal 3 plekken een korting van 50 procent toegekend op de deelnameprijs van AMID Masterclasses. Neem voor meer informatie contact op met Olga Vandewall.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de opzet van AMID Masterclasses Internationale Samenwerking? Download de brochure of neem contact op met Olga Vandewall.