Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Meet the expert sessie Neuropsychologische diagnostiek bij psychische stoornissen volgens het CHC-model van intelligentie

Startdata: 
17 September 2021
Tijd: 
09:30 - 17:00
Locatie: 
N.n.b.
Voertaal: 
Dutch
Docent: 
Dr. Marc Hendriks
Duur: 
6 uren
Kosten: 
€ 275,00
Kosten Alumni: 
€ 250,00
Kosten Studenten: 
€ 250,00
Accreditatie: 
FGzPT (wordt aangevraagd)

De toepassing van neuropsychologische diagnostiek in de geestelijke gezondheidszorg was tot aan het eind van de twintigste eeuw eerder uitzondering dan regel. Inmiddels zijn neuropsychologen in ggz-instellingen betrokken bij zowel de diagnostiek als behandeling. Veel cliënten met psychische stoornissen ervaren cognitieve klachten. Het aantal onderzoeken naar cognitief disfunctioneren bij psychiatrische stoornissen, zoals schizofrenie, depressie, autisme spectrum stoornissen, of ADHD, zijn vaak een vast onderdeel van het diagnostische zorgprocessen. Het objectief kwantificeren van cognitieve beperkingen binnen de multimethodische diagnostiek geeft vooral meer duidelijkheid over de verklarende hypothesen.

In het tweede deel zal het Cattell-Horn-Carroll (CHC-)model van intelligentie als theoretische onderbouwing worden toegelicht. Ook zal de klinische toepassing en interpretatie van het CHC-model bij het intelligentieonderzoek in de praktijk worden geïllustreerd met behulp van casuïstiek.

Voor wie?

De meet the expert sessies zijn toegankelijk voor GZ-psychologen, psychotherapeuten en Klinisch (neuro) psychologen.

Wat levert het je op?

  • Kennis over de uitgangspunten en toepassing van de neuropsychologische diagnostiek in de praktijk
  • Kennis en toepassing van het CHC-model van intelligentie

Docent

Marc Hendriks is als klinisch neuropsycholoog werkzaam bij het Academisch Centrum voor Epileptologie van Kempenhaeghe in Heeze. Ook is hij universitair docent bij de sectie Neuro- en Revalidatiepsychologie en onderzoeker bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is hoofddocent diagnostiek voor de opleiding tot klinisch psycholoog voor RinoZuid in Eindhoven. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van de Wechsler intelligentieschalen (WAIS-IV, WISC-V) in Nederland en Indonesië en de Wechsler Memory Scale-IV. Hij is redacteur van Neuropsychologische Diagnostiek: de klinische praktijk. 

Meer weten?

Wil je meer weten over het cursusprogramma, de accreditatiepunten, de docenten en meer?

Mail naar cursus coördinator y.houtenbrink@ru.nl.

Wil je deelnemen aan de cursus? Meld je dan online aan via de bovenstaande aanmeld-knop.