Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

Mindfulness (MBSR) voor psychologen

Nadat je deze achtweekse training hebt gevolgd, zul je ervaren dat je:
 
  • bekend bent geraakt met de fundamenten van Mindfulness;
  • emoties en stress beter kunt reguleren;
  • aandachtsgerichtheid eigen hebt gemaakt als vaardigheid;
  • je eigen ervaringen met Mindfulness kunt meenemen in de beroepspraktijk.
Startdata: Avondreeks donderdag 20 september; ochtendreeks maandag 29 oktober
Accreditatie: NIP Eerstelijnspsychologie 
 
 

Mindfulness training heeft een positief effect op jouw functioneren als psycholoog

In de geestelijke gezondheidszorg is mindfulness als ‘third-wave’ behandeling in sterke opkomst. Wetenschappelijke studies suggereren dat een Mindfulness training een positief effect heeft op het functioneren als psycholoog. Het bevordert de effectiviteit in het therapeutisch werk door het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden (o.a. authentieke aandacht en empathisch vermogen). Ook wordt minder hinder ervaren van gevoelens van tegenoverdracht. Daarmee vormt de Mindfulness training een belangrijke beroepsvaardigheid. 
 
Mindfulness als beroepsvaardigheid is een acht weken durend trainingsprogramma waarbij je in 9 bijeenkomsten leert effectiever om te gaan met werk- en privé stress, hetgeen bijdraagt aan mentaal en fysiek welbevinden. Deze cursus is volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De training biedt jou als psycholoog de kans om eerste-hand ervaring op te doen met Mindfulness, om zo zowel het eigen welbevinden als het professioneel handelen als psycholoog te verbeteren.

Onze docenten zijn gediplomeerd en gepromoveerd

Dhr. dr. J.C.T.M. Karremans en mevr. dr. E.M. Albers. Deze trainers zijn gediplomeerd en aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN, en zijn tevens gepromoveerde wetenschappers binnen de psychologie. Dat de docenten hun sporen hebben verdiend in zowel het beroepsveld als de wetenschap, onderscheidt deze training van andere mindfulness trainingen die worden aangeboden.
 
De najaarscursus zal verzorgd worden door Anja Buteröwe, categorie 1 trainer en bestuurslid bij de VMBN.

Speciaal voor alumni en huidige studenten psychologie

Deze 8-weekse evidence-based training richt zich op alumni en huidige studenten van de opleiding psychologie. Werkzaam zijn als psycholoog brengt specifieke problemen en stress met zich mee (bijvoorbeeld ‘empathie moeheid’). Een gezonde emotie- en stressregulatie is hierbij van groot belang. Een training waarbij deelnemers dezelfde achtergrond hebben, vergroot de mogelijkheid om stil te staan bij problemen en stress in deze specifieke beroepsgroep en hier effectiever mee om te gaan. 

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd bij NIP Eerstelijnpsychologie voor 20 punten.

Data, kosten en locatie          

Avondreeks:
20 en 27 september, 4, 11 en 25, oktober, 1, 8 en 15 november 2018 19:00-21:30 uur. Daarnaast vindt er op zondag 4 november een stiltedag plaats van 10.00-16.00 uur.
 
Ochtendreeks: 
29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december 2018 van 9.30-12.00 uur. Daarnaast vindt er op zaterdag 8 december een stiltedag plaats van 10.00-16.00 uur.
 
Naast het bijwonen van de bijeenkomsten, wordt van je verwacht dat je elke dag een half uur tot 45 minuten thuis oefent met Mindfulness.
 
Kosten: 445 Euro, studenten betalen 295 Euro.
 
Locatie: Fides Praktijk voor Mindfulness, Graafseweg 274 Nijmegen

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de cursuscoördinator Sanne Raven.