Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Zeven tips om je eindelijk écht als volwassene te gedragen

Wanneer ben je volwassen? Deze vraag speelt bij veel jongeren door het hoofd. Het is voor velen namelijk niet (meer) duidelijk welke stappen gemaakt moeten worden op de weg naar volwassenheid. Deze onzekerheid wordt ook geuit op sociale media. Millenials hebben het daar over hun worsteling met ‘adulting’. Waarom brengt volwassen-worden zoveel onzekerheid met zich mee? En hoe kan het dat de jongere generaties hier zo veel last hebben?

Portret tienermeisje met lang bruin haar en skateboard

Veel jonge mensen worstelen met de vraag: wanneer ben ik nou volwassen? Het is niet langer zo dat ouder worden automatisch verbonden is aan volwassen zijn. Sterker nog: het is niet eens verbonden aan volwassen keuzes maken. Op social media zijn honderden video’s over adulting te vinden, over wat je als volwassene moet kunnen. Werkt het wel echt zo of gaat volwassenheid meer over hoe je je voelt dan om wat je allemaal kunt?

Volgens social media ben je volwassen, als: je je belastingaangifte op tijd doet, je kleding strijkt én het afgelopen jaar ongeveer driekwart van je planten in leven hebt weten te houden. Psychologisch gezien eindigt je adolescentie op je 24e, maar dan ben je niet in een klap volwassen. We meten volwassenheid aan allerlei verschillende kenmerken, bijvoorbeeld aan groei, DNA, hormonen, maar ook eigenschappen van onze hersenen. Radboud Reflects besprak volwassen worden begin februari tijdens een drukbezochte avond over adulting met verschillende wetenschappers. Radboud Recharge stelde op basis van deze avond zeven tips om volwassen te worden. 

1. Ga op je eigen tempo

Zelfs je lichaam ontwikkelt zich op verschillende snelheden, dus waarom zou jij dat niet mogen doen? Vergelijk jezelf niet te veel met anderen.

2. Maak fouten

Er is tijd om dingen uit te proberen. Je mag fouten maken. We leven langer dan onze voorouders: je hebt de tijd om dingen uit te proberen, dus doe dat vooral. Misschien ontdek je zelfs een nieuwe passie.

3. Leef alleen

Als je bijvoorbeeld op kamers hebt gewoond, voel je je zelfstandiger. Je bouwt je eigen sociale kring op, leert meer verantwoordelijkheden nemen en je ontwikkelt vaardigheden. Extra handig: wie zelfstandig is, kan op latere leeftijd ook gemakkelijker voor zichzelf opkomen en bijvoorbeeld weggaan uit een slechte relatie.

4. Ontdek nieuwe dingen

Ga reizen: je leert op eigen benen te staan, los van alles wat je bekend is. Buiten alle structuur en vangnetten die je thuis wel hebt.

5. Maak bewuste keuzes

Je krijgt de vrijheid om je eigen bestaan vorm te geven. Dat is spannend, maar ook ontzettend leuk. Je hoeft niet te trouwen. Je hoeft geen kinderen te krijgen. Zoek naar wat je leuk lijkt en wat jij wil in het leven. Ga voor die droombaan, terwijl je in een tiny house rondtrekt, omdat dat koophuis nou eenmaal ver buiten bereik blijft. Kies wat jij wil! Die doelen mogen best gemakzuchtige keuzes zijn, dus een avondje bewust op de bank is echt geen schande.

6. Laat je niet ontmoedigen

Al die keuzevrijheid kan je soms ook verlammen. Dat klinkt als een first world problem en dat is het ook. Omarm die luxe keuzevrijheid, want het feit dat je al die keuzes hebt, betekent dat je het goed hebt. Loop rustig door en blijf ademen, ergens kom je altijd.

7. En als laatste: neem jezelf niet te serieus

Je mag je gerust op sommige dagen meer volwassen gedragen dan op andere dagen. Durf terug te vallen op je ouders, word blij van een afdruiprek, je airfryer, of de tegeltjes die je in de badkamer hebt laten plaatsen. En lach om jezelf als je op een zondagochtend met een kater wakker wordt.

Beluister de podcast

Het levensloopperspectief

In onze BIG-opleidingen staat het levensloopperspectief centraal, omdat wij vinden dat deze opzet het meest recht doet aan het generieke karakter van de huidige praktijk. Ontdek meer.