Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

ECHA - Specialist hoogbegaafdheid

Informatiebijeenkomst

De volgende informatiebijeenkomst over de RITHA opleiding vindt plaats op 30 oktober 2019. We horen graag of je aanwezig zult zijn.

Aanmelden informatiebijeenkomst


Inschrijven RITHA september 2020

In januari start de eerste Nederlandstalige RITHA groep. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. In september 2020 starten we met twee nieuwe RITHA groepen. U kunt zich hiervoor aanmelden.

Aanmelden opleiding  Vraag stellen Brochure

Kijk hier voor de onderwijsdata.

ECHA wordt per 1 januari 2020 RITHA

ECHA, de postacademische opleiding tot Specialist in Gifted Education, krijgt een nieuwe naam en plaatsvervangend hoofdopleider. Per 1 januari 2020 gaat ECHA verder als RITHA met Sven Matthijssen, M.Sc als nieuwe plaatsvervangend hoofdopleider. Net als haar Engelstalige zusje RITHA (Radboud International Training on High Ability), zal er in de Nederlandstalige opleiding sprake zijn van blended learning. Dit betekent dat cursisten - op drie seminars na – hoofdzakelijk online leren.

Lees hier meer over de opzet van RITHA vanaf 2020

Wetenschappelijke insteek

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met the European Council for High Ability (ECHA). In verschillende modules worden de vakgebieden psychologie (met name de psychologie van het leren), pedagogiek en onderwijskunde gecombineerd.
 
De ECHA-opleiding is een wetenschappelijke opleiding. Dit betekent dat bij alle concrete, praktische onderwijssituaties wordt gewerkt met wetenschappelijke methoden van onderzoek, beschrijving en evaluatie. Tijdens de opleiding wordt de praktijk van concrete school- of aan school gerelateerde situaties telkens getoetst aan wetenschappelijke theorievorming over het onderwerp.
 

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding is bedoeld voor ieder die werkt of wil werken met (hoog)begaafde leerlingen, studenten of volwassenen. 
 

Modules opleiding ECHA Specialist Hoogbegaafdheid

De opleiding is opgebouwd uit vier modules:
  1. Theoretische inleiding: u maakt kennis met de voornaamste internationale concepten en ontwikkelingen op het gebied van intelligentie en hoogbegaafdheid, zodat u uw eigen visie hierop kunt vormen. Klik door voor meer informatie bijvoorbeeld over de onderwijsdata. > Lees meer
  2. Praktijkmodule: u heeft de keuze uit een van de drie praktijkmodules waarbij u bijvoorbeeld  zelf een verrijkingstraject kunt opzetten, kinderen individueel of in groepen leert begeleiden, zelf lesmateriaal ontwikkelt of een stage loopt. > Lees meer over de drie praktijkmodules
  3. Tweedaags seminar: waarbij 'Hoogbegaafdheid in Nederland' centraal staat en u in contact wordt gebracht met belangrijke personen en instanties. > Lees meer
  4. Scriptiemodule: de opleiding wordt afgerond met een artikel of een scriptie. U kunt deze module individueel doorlopen of deelnemen aan het jaarthema. > Lees meer over het verschil in opzet en inhoud
Het volledige programma, wijze van toetsing en beoordelingscriteria staan in de Studiewijzer van de ECHA-opleiding tot Specialist in Gifted Education.