ECHA wordt per 1 januari 2020 RITHA

ECHA, de postacademische opleiding tot Specialist in Gifted Education, krijgt een nieuwe naam en plaatsvervangend hoofdopleider. Per 1 januari 2020 gaat ECHA verder als RITHA met Sven Matthijssen, M.Sc als nieuwe plaatsvervangend hoofdopleider. Net als haar Engelstalige zusje (Radboud International Training on High Ability), zal er in de Nederlandstalige opleiding sprake zijn van blended learning. Dit betekent dat cursisten - op drie seminars na – hoofdzakelijk online leren.   

De nieuwe opzet van RITHA is geïnspireerd op de mix van manieren van leren (blended learning) die RITHA toepast in haar programma. De internationale opleiding RITHA startte in 2018 en biedt cursisten zowel online als face-to-face leerervaringen over de hele wereld. De internationale deelnemers ontmoeten elkaar zowel online in de digitale leeromgeving als in levende lijve tijdens seminars in Kroatië, Malta en Nijmegen.

Drie seminars in Nederland

Ook het Nederlandse RITHA programma zal een vergaand blended programma aanbieden. Naast een leeromgeving op het digitale platform Brightspace, biedt de opleiding cursisten drie intensieve seminars van drie dagen aan. Deze zullen plaatsvinden in Nederland, naar verwachting in Nijmegen.

Mathijssen nieuwe plaatsvervangend hoofdopleider

Sven Mathijssen, M.ScDrs. Sven Mathijssen is per direct aangesteld als plaatsvervangend hoofdopleider van RITHA. Mathijssen studeerde Psychologie aan de Universiteit van Tilburg en is als externe promovendus verbonden aan deze universiteit. Zijn onderzoek naar de relatie tussen hoogbegaafdheid van kinderen en hun kindertekeningen trok internationale aandacht met een artikel in The Guardian. Mathijssen over zijn toekomstplannen: ‘Het belangrijkste doel dat ik wil bereiken, is om kinderen met veel potentieel de kans te geven deze te ontwikkelen. Ook wil ik mijn kennis over hoogbegaafdheid uitbreiden, mijn diagnostische vaardigheden verbeteren en bijdragen aan betere en alternatieve manieren om talent bij kinderen te identificeren.’