In de Media: Elisa van Ee in VPRO gids, Sara Kinsbergen in Na het nieuws en Arnt Schellekens bij Jinek

PT-hoofdopleider mr. dr. Elisa van Ee en  dr. Sara Kinsbergen, coördinator bij de Advanced Master in International Development (AMID), waren afgelopen maand nieuws in de nationale media. In respectievelijk VPRO Gids en Na het nieuws mochten zij uitwijden over hun onderzoeksresultaten. Ook het onderzoek van psychiater en hoofddocent MiAM dr. Arnt Schellekens kreeg nationale aandacht in Jinek

Hoe vergaat het kinderen die zijn uitgezet?

Elisa van Ee bij Radboud ReflectsIn de VPRO gids verscheen onlangs een interview met jurist en klinisch psycholoog dr. mr. Elisa van Ee, hoofdopleider van de opleiding tot Psychotherapeut. Als hoofd trauma en gezin van het Topklinisch Psychotraumacentrum Zuid-Nederland reageert ze op de documentairereeks Uitgezet (Sinan Can, 2013) over kinderen die door de Nederlandse overheid zijn uitgezet. Volgens van Ee kunnen traumaklachen van ouders tot ernstige hechtingsproblematiek leiden bij kinderen, zelfs als deze niet-getraumatiseerd en in Nederland geboren zijn. Het hele interview in de televisiegids van de VPRO is te vinden in de bijlage.
 
Naar aanleiding van dit interview werd Van Ee gevraagd als een van de sprekers bij het actualiteitencollege van Radboud Reflects. Samen met Carolus Grütters, onderzoeker aan het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit greep zij het afschaffen van het Kinderpardon aan om de omgang met vluchtelingen ter discussie te stellen. Lees het verslag van het actualiteitencollege of luister naar de podcast die tijdens het college is gemaakt. 
 
Beluister de podcast van Radboud Reflects met mr. dr. Elisa van Ee

 

Niet drinken is boost voor gezondheid

Arnt Schellekens in Jinek

Dry January zit erop! Naar schatting lieten 100.000 Nederlanders in januari de alcohol staan. Dr. Arnt Schellekens, psychiater en hoofddocent binnen de Master in Addiction Medicine (MiAM) opleiding, vertelde in de live talkshow Jinek wat een maand drooglegging met je lichaam doet. Een maand niet drinken blijkt significante voordelen op te leveren voor de gezondheid. Zo geven mensen niet alleen aan zich beter te voelen en beter te slapen, ook metingen tonen spectaculaire verbeteringen aan, zo stelt Schellekens. Het cholestorol en de leverprikkeling daalt. Daarnaast vindt er een flinke daling van het buikvet plaats.

Bekijk hier het hele fragment van Jinek.

 

Vrijwilligerswerk doen in een weeshuis? Wees kritisch

Sara Kinsbergen in Na het nieuwsJaarlijks reizen duizenden Nederlanders af naar weeshuizen om kinderen te helpen. Het lijkt een goed idee, maar soms blijkt dit juist schadelijk voor de kinderen. Het veroorzaakt bijvoorbeeld hechtings- en ontwikkelingsproblemen. Ook belangrijk: veel kinderen zijn geen wees. Ze hebben één of meerdere ouders of familieleden. Maar een vol weeshuis betekent meer geld voor de directie, dus worden kinderen, vaak onder valse voorwendselen, naar weeshuizen gelokt. Dr. Sara Kinsbergen, coördinator en docent bij het AMID-programma, in actualiteitenprogramma Na het nieuws over weeshuistoerisme: 'We moet als samenleving beter nadenken over hoe we structureel bij kunnen dragen aan armoedebestrijding.'

Meer weten?

Dr. Schellekens, dr. mr. van Ee en dr. Kinsbergen verzorgen onderwijs bij respectievelijk de opleidingen Master in Addiction Medicine (MiAM), Psychotherapeut en Advanced Master in International Development (AMID).