Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De kracht van community building voor duurzaamheid

Veel verworvenheden die we vanzelfsprekend vinden, van het vrouwenkiesrecht tot het beperken van plastic gebruik, zijn het gevolg van de inspanningen van sociale bewegingen. Gewone mensen met een diepe passie die zich verenigen en samen een verschil maken. De kracht en inspiratie die hier van uitgaat is ongekend. Wat als we diezelfde kracht kunnen gebruiken om organisaties te verduurzamen?

 

 
Dat is de vraag waar dr. Willem Elbers, plaatsvervangend hoofdopleider van AMID, en collega Bernadette van Dijck zich de afgelopen drie jaar tijdens een unieke samenwerking met het bedrijf Johnson & Johnson op stortte. Samen kwamen ze tot een community building benadering voor het promoten van duurzaamheid in organisaties, geïnspireerd door de wetenschap van sociale bewegingen. Deze aanpak, gericht op verandering van binnenuit, is complementair aan de managementgedreven duurzaamheidsbenadering die we al kennen. Met community building krijgen duurzaamheidsmanagers een nieuw instrument in hun toolkit om de verduurzaming van hun organisatie een boost te geven. Werknemers halen er op hun beurt passie, zingeving en impact uit.
 
Download hieronder de publicatie ‘People Powered Change’ die verslag doet van de community building benadering en de geleerde lessen. Wil je meer weten of samen met Willem aan de slag met community building binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.
 
 

Over AMID

AMID is het opleidingsinstituut van de Radboud Universiteit dat zich richt op internationale samenwerking en de Sustainable Development Goals. AMID biedt naast het eenjarige Young Professional traineeship voor startende professionals, ook AMID Masterclasses voor medior professionals en zij-instromers en een leiderschapsprogramma voor (senior) leidinggevenden.