Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Huisfilosoof Jan Bransen Column (13) 'Gevangen in het onderwijssysteem?'

Zitten we gevangen in het onderwijssysteem? En als we dan gevangen zitten, waarin zitten we dan gevangen? In onze eigen gedachten? RadboudCSW-huisfilosoof prof. dr. Jan Bransen maakte een videocolumn voor Rijnbrink, een culturele instelling werkzaam in Gelderland en Overijssel, over dit onderwerp. En deed dat vanuit een wel heel bijzondere plek: een gevangenisbusje.  

Door: Jan Bransen

Wie zichzelf vragen stelt, kan aan zijn eigen vooronderstellingen ontsnappen. Daarin is Socrates ons voorgegaan. Als een horzel die de elite lastig valt en als een vroedvrouw die anderen aan de woorden helpt waarmee gedachten geboren kunnen worden. 

Een moderne variant op Plato’s grotmythe: ontsnappen uit een gevangenisbusje.

(Met dank aan Martijn van HeseKarin Klomp en Rijnbrink.)

-------------------

Over onze huisfilosoof

Jan BransenProf. dr. Jan Bransen is RadboudCSW huisfilosoof. In deze rol doet hij onderzoek naar de toekomst van het post-academisch onderwijs. Hij is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit, maar verricht zijn werk te midden van gedragswetenschappers. In 2019 verscheen zijn boek Gevormd of vervormd? Een pleidooi voor ander onderwijs waarin hij bepleit dat het huidige onderwijsbestel onze menselijkheid vervormt. Bransen is academisch leider van het Teaching and Learning Centre van de Radboud Universiteit.