Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

Radboud Recharge | Hulp zonder pil of psychiater

Met een virtual reality-bril zijn psychoses veilig te verkennen. En ook voor tal van andere psychische aandoeningen, zoals PTSS, depressies, sociale fobieën en eenzaamheid, zijn steeds betere apps en tools beschikbaar. Onderzoekers roemen de nieuwe kansen. Psychiaters zijn lovend. Toch is er ook kritiek: een vergissing van het computerprogramma kan dodelijk zijn.

Robots en digitale technologie hielpen ons al heel lang op fysiek terrein maar stelden tot op heden teleur op het vlak van menselijke emoties en sociale interactie. Dat is aan het veranderen. Snel gaat die verandering niet, want emoties begrijpen, en echt doordringen tot de belevingswereld van een patiënt, is voor een therapeut van vlees en bloed al ingewikkelde materie, laat staan voor een computerprogramma. Toch kunnen we ook de ongrijpbare wereld van de menselijk geest steeds vaker aan de computer overlaten. Radboud Recharge interviewde onder andere a.i.-deskundige prof. dr. Tibor Bosse (Radboud Universiteit) en prof. dr. Wim Veling (UMCG) en schreef een uitgebreide analyse over de stand van zaken. 

Lees het hele artikel op Radboud Recharge. Nog meer weten over de mogelijkheden van virtual reality? VR-expert Pascal Cramer en dr. Erik Bulten, oud-winnaar van het RadboudCSW Innovatiefonds, maakten een jubileumpodcast over de toepassing van VR bij de behandeling van TBS-patiënten.  

Op de hoogte blijven? 

Radboud Recharge biedt een selectie van de beste wetenschappelijke verhalen en activiteiten van Radboud Universiteit. Word gratis lid, personaliseer de inhoud op eigen interesses en ontvang wekelijks nieuws. Elk kwartaal maken wij in onze RadboudCSW-nieuwsbrief een selectie voor jou.