Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

Radboud Recharge | Kind van gescheiden ouders eindigt op lager schoolniveau

Kinderen die een scheiding van hun ouders meemaken, komen veelal op een lager schoolniveau dan verwacht. Vooral bij kinderen met hoogopgeleide ouders heeft zo'n gebeurtenis gevolgen voor hun schoolcarrière. 

Dat constateren sociologen Carlijn Bussemakers en Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzochten de impact van onder meer scheidingen op het leven van kinderen. In een representatief onderzoek analyseerden ze de schoolcarrière van meer dan 5700 jongvolwassenen. Bussemakers: 'Een scheiding zorgt op het moment zelf voor minder motivatie en concentratieproblemen op school. Maar nu blijkt dat er ook grote gevolgen zijn voor de lange termijn.' Daarbij maakt het niet uit hoe oud de kinderen tijdens de scheiding waren.

Lees het hele artikel op Radboud Recharge

Op de hoogte blijven? 

Radboud Recharge biedt een selectie van de beste wetenschappelijke verhalen en activiteiten van Radboud Universiteit. Word gratis lid, personaliseer de inhoud op eigen interesses en ontvang wekelijks nieuws. Elk kwartaal maken wij in onze RadboudCSW-nieuwsbrief een selectie voor jou.