Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

De cruciale rol van LLO in een turbulente maatschappij

Door: 
Radboud Recharge
'Wie kent niet het gevoel van triomf wanneer je iets nieuws leert en een vaardigheid onder de knie krijgt? Het belang van je blijven leren en ontwikkelen gedurende je hele leven kan niet worden overschat. Wat precies is het belang ervan, en hoe kunnen we een leven lang ontwikkelen (LLO) realiseren?' schrijft Thorsten Blokzijl in zijn column over het Leven Lang Ontwikkelen - een van de strategische thema's van de Radboud Universiteit. Thorsten Blokzijl is programmacoördinator bij Radboud Academy.   

Portret Thorsten Blokzijl

Leren is een krachtige en positieve individuele ervaring, of het nu gaat om het leren van een nieuwe taal of het beheersen van geavanceerde software. Een leven lang leren draagt bij aan onze gezondheid, welzijn, verdienvermogen en algemene welvaart. De behoefte aan voortdurend leren komt van twee kanten. Enerzijds zijn er de nieuwe technologieën die voortdurend veranderingen in ons werk teweegbrengen, en anderzijds zijn er voortdurend nieuwe maatschappelijke uitdagingen, zoals de huidige overgangen op het gebied van digitalisering, gezondheid en duurzaamheid. Vergrijzing, kunstmatige intelligentie, energiecrises en stikstofproblematiek hebben grote gevolgen voor de volksgezondheid, de arbeidsmarkt, het milieu en de economie. Om bij te blijven en effectief op al deze uitdagingen te kunnen inspelen, is het van groot belang om voortdurend nieuwe vaardigheden te leren en kennis uit te wisselen. 

Het huidige LLO-stelsel in Nederland is echter een lappendeken van bij- en nascholing met grote hiaten. 

Lees hier de gehele column van Thorsten