Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Veerle schreef een boek over passend onderwijs: 'Alles ging veel te makkelijk'

Door: 
Chantal Berens & Veerle Evers

Naar school gaan? Dat was voor Veerle Evers (2010) niks aan. Te makkelijk, te weinig variatie, geen plezier. Hoe anders is dat nu ze op een school zit waar meer aandacht is voor begaafdheid. Haar ervaringen bundelde ze samen met orthopedagoog Chantal Berens in een boek. Ze koppelde daar zelfs de wetenschappelijke inzichten van Anouke Bakx, bijzonder hoogleraar Begaafdheid aan de Radboud Universiteit aan.

Een kind dat compleet vastliep op school. Dat is waarschijnlijk de beste manier om Veerle te omschrijven. "Alles ging veel te makkelijk." Omdat ze niet lekker in haar vel zat, kwam ze terecht bij orthopedagoog Chantal Berens. Met een flinke stapel tekeningen maakte Veerle haar duidelijk waar ze precies mee zat. Die tekeningen zijn nu gebundeld tot het boek 'Hondje Veerle: over passend onderwijs aan [hoog]begaafde kinderen': een boek voor zowel leerlingen, ouders als docenten.

Een mooie aanvulling in het boek vormt de combinatie met de wetenschappelijke inzichten van Anouke Bakx. "In de oratie van Anouke Bakx lazen we onder meer over de zelfdeterminatietheorie die ervan uitgaat dat (begaafde) leerlingen drie basisbehoeften hebben." Met behulp van die basisbehoeften kwamen ze tot concrete tips voor in het boek. Wil je meer lezen over het boek van Chantal en Veerle? Lees dan hier hun interview met Radboud Recharge! 

Over Radboud Recharge

Radboud Recharge is een service van de Radboud Universiteit voor een leven lang leren. Je vindt er wetenschappelijke verhalen en activiteiten, actuele opinies van wetenschappers en verhalen over de Radboud Universiteit toen en nu overzichtelijk op één plek en afgestemd op jouw interesses. Ontdek onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni.