Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Nieuw op Radboud Recharge

De cruciale rol van LLO in een turbulente maatschappij

23/08/2023 - door: Radboud Recharge
'Wie kent niet het gevoel van triomf wanneer je iets nieuws leert en een vaardigheid onder de knie krijgt? Het belang van je blijven leren en ontwikkelen gedurende je hele leven kan niet worden overschat.

Luister naar klinisch psycholoog Paul Verhaeghe over vervreemd zijn

02/06/2022 - door: Paul Verhaeghe

Hoe kun je vervreemd zijn van een ander en van jezelf? Psychoanalyticus Paul Verhaeghe stelt dat iedereen vervreemd is, omdat we van oorsprong geen eigen identiteit bezitten. Elke identiteit die je aanneemt komt van buiten en is je per definitie vreemd. Hoe kom je vanuit deze staat van vervreemding tot je authentieke zelf? En in hoeverre zijn de huidige maatschappelijke discussies over identiteit helpend in een zoektocht naar je eigen identiteit? In zijn lezing voor Radboud Reflects ging hij dieper in op deze vragen.

Seizoen blijkt effect te hebben op informatieverwerking brein

17/08/2021 - door: Martina Arenella

We zijn het vast eens dat het weer en de seizoenen invloed op ons hebben. Maar wat heeft dat met ons brein te maken? De manier waarop onze hersenen reageren op cognitieve belasting hangt van het seizoen, ontdekten Belgische onderzoekers.

Het quantumbrein en holistische gedachtes

28/04/2021 - door: Bert Kappen

Een netwerk van atomen dat werkt als quantumbrein; dat klinkt als een technisch verhaal. Wanneer gedraagt iets zich als een brein? En hoe werken die quantumprocessen in dat netwerk? Toch overstijgt dit onderwerp de pure wetenschap. Even doordenken en voor je het weet gooit het quantumbrein je wereldbeeld overhoop.

Denken is hard werken tijdens de pandemie

28/04/2021 - door: Rebecca Calcott

Waarom is het zo moeilijk om dingen gedaan te krijgen deze dagen? Rebecca Calcott legt het uit in een nieuwe blog van Donders Wonders.

Er is niks pedagogisch aan het bagatelliseren van leerachterstanden

22/02/2021 - door: Erik Meester

Op sociale media bagatelliseren allerlei ‘pedagogen’ de zorgen over leerachterstanden die door de coronacrisis immer toenemen. Het zou meer moeten gaan over het welbevinden van onze jeugd. Een valse tegenstelling, volgens Erik Meester.

“Magische truffel” therapie vermindert ernstige depressies

10/02/2021 - door: Jeroen Uleman

Psilocybine kan depressie effectiever behandelen dan de gangbare behandelingen. En dat met relatief weinig bijwerkingen en verslavingsrisico’s. Psilocybine, het stofje in “magic truffels,” dat trips teweegbrengt, is in de meeste landen illegaal vanwege de veronderstelling dat er een verhoogd risico is op misbruik en onaanvaardbaar medisch gebruik. Een nieuwe studie schetst echter een ander beeld: psilocybine kan mogelijk depressie effectiever behandelen dan de gangbare behandelingen. En dat met relatief weinig bijwerkingen en verslavingsrisico’s.