Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Radboud Reflects | Gratis lezing Damiaan Denys over wat er misgaat in de GGZ

Wat gaat er mis in de geestelijke gezondheidszorg? En waarom leiden volgens de Vlaamse psychiater Damiaan Denys meer investeringen juist tot een slechtere zorg? Een groot deel van het probleem ligt in de commercialisering van de zorg, maar het probleem ligt voor een deel ook bij onszelf. We moeten meer oog krijgen voor het feit dat vervelende ervaringen nou eenmaal bij het leven horen in plaats van te hopen dat een therapeut ze wegpoetst. Op 23 september a.s. legt de bekende Vlaamse psychiater Damiaan Denys uit wat er misgaat in de geestelijke gezondheidszorg en wat er wél moet gebeuren.

Volgens Denys moeten we de hand in eigen boezem steken. Hoewel Nederland al jaren tot de gelukkigste landen ter wereld hoort, krijgen jaarlijks een miljoen mensen een behandeling voor psychische klachten. De meeste hiervan zijn klachten als stress, burn-out, lichte depressies en slaapstoornissen. Denys stelt dat therapeuten vervelende gebeurtenissen niet hoeven weg te werken. We moeten er mee leren om gaan en ze gebruiken als levenslessen.

Damiaan Denys is filosoof en hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar deep brain stimulation bij psychiatrische aandoeningen zoals dwangstoornissen, depressie en verslaving. Daarnaast schreef hij verschillende publieksboeken, waaronder Het tekort van het teveel (2020).

Deelname

Deze lezing kun je gratis online via een livestream van Radboud Reflects bijwonen. Schrijf je voor 12.00 op de dag van de lezing in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox. 

Denk verder met de lezingen van Radboud Reflects

Radboud Reflects organiseert lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. De (internationale) wetenschappers die bij ons spreken, bieden je een vernieuwende en verdiepende kijk op de grote vragen van deze tijd. Bekijk hier het overzicht van verdiepende lezingen die gepland staan.