Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Radboud Reflects | Het kwetsbare kinderbrein | Lezing en gesprek met neurobioloog Dick Swaab en neurowetenschapper Roshan Cools

Hoe kwetsbaar is het kinderbrein en in hoeverre bepaalt de vorming van onze hersenen in de vroege jeugd onze talenten en onze mogelijkheden voor later? In de podcast van Radboud Reflects stelde de beroemde neurobioloog Dick Swaab dat hersenontwikkeling in onze kinderjaren cruciaal is. Neurowetenschapper Roshan Cools vertelde hoe flexibel ons volwassen brein is. Beide sprekers gingen in gesprek onder leiding van filosoof Frank van Caspel.

Wat is de invloed van biologische processen, sociale interactie en opvoeding op de ontwikkeling van de hersenen van het kind? De bekende neurobioloog Dick Swaab stelt dat de ontwikkeling van onze hersenen tijdens en direct na de geboorte in grote mate onze mogelijkheden en beperkingen bepalen. Als hersenontwikkeling zo kwetsbaar is, hoe kunnen we dan zorgen voor een gezonde ontwikkeling?

Swaab begon zijn lezing met een grafiek die de aanmaak van hersencellen illustreerde bij een ongeboren kind. Al tijdens de zwangerschap begint de aanmaak van nieuwe hersencellen razendsnel. Tijdens de ontwikkeling proberen de hersencellen contact te maken met elkaar. Daardoor ontstaat een enorm netwerk van honderd miljard hersencellen, die elk weer contact maken met vele andere cellen. Swaab vertelde dat op deze manier zo’n honderdduizend kilometer bedrading in ons brein ontstaat.

Lees, kijk en luister hier verder. Tip: je kunt deze lezing terugluisteren als podcast. 

Denk verder met de lezingen van Radboud Reflects

Radboud Reflects organiseert lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. De (internationale) wetenschappers die bij ons spreken, bieden je een vernieuwende en verdiepende kijk op de grote vragen van deze tijd. Bekijk hier het overzicht van verdiepende lezingen die gepland staan.