Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

Radboud Reflects | lezing Damiaan Denys Het tekort van het teveel

Wat gaat er mis in de geestelijke gezondheidszorg? En waarom leiden volgens de Vlaamse psychiater Damiaan Denys meer investeringen juist tot een slechtere zorg? Een groot deel van het probleem ligt in de commercialisering van de zorg, maar het probleem ligt voor een deel ook bij onszelf. We moeten meer oog krijgen voor het feit dat vervelende ervaringen nou eenmaal bij het leven horen in plaats van te hopen dat een therapeut ze wegpoetst. Op 23 september a.s. legt de bekende Vlaamse psychiater Damiaan Denys uit wat er misgaat in de geestelijke gezondheidszorg en wat er wél moet gebeuren.

Volgens Denys moeten we de hand in eigen boezem steken. Hoewel Nederland al jaren tot de gelukkigste landen ter wereld hoort, krijgen jaarlijks een miljoen mensen een behandeling voor psychische klachten. De meeste hiervan zijn klachten als stress, burn-out, lichte depressies en slaapstoornissen. Denys stelt dat therapeuten vervelende gebeurtenissen niet hoeven weg te werken. We moeten er mee leren om gaan en ze gebruiken als levenslessen.

Damiaan Denys is filosoof en hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar deep brain stimulation bij psychiatrische aandoeningen zoals dwangstoornissen, depressie en verslaving. Daarnaast schreef hij verschillende publieksboeken, waaronder Het tekort van het teveel (2020).

Deelname

Deelname kost € 15,- of € 7,50. Van deze lezing zal geen livestream zijn. We zijn blij jullie weer in grotere getalen te kunnen verwelkomen. Om dit mogelijk te maken heb je voor deze lezing naast je zaalticket ook een coronatoegangsbewijs nodig. De opnames komen achteraf online.

Denk verder met de lezingen van Radboud Reflects

Radboud Reflects organiseert lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. De (internationale) wetenschappers die bij ons spreken, bieden je een vernieuwende en verdiepende kijk op de grote vragen van deze tijd. Bekijk hier het overzicht van verdiepende lezingen die gepland staan.