Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

RadboudCSW bestaat 5 jaar! En dat vieren we samen.

Sinds we in september 2014 - deze maand precies vijf jaar geleden - onder de nieuwe naam ‘Radboud Centrum Sociale Wetenschappen’ gestart, is er heel wat veranderd. Zo werden we als postacademische opleider door de Faculteit Sociale Wetenschappen erkend als vierde opleidingsinstituut, naast de onderwijsinstituten die al het bachelor- en masteronderwijs van de Radboud Universiteit verzorgen. Precies vijf jaar later kunnen we bij de universiteit denken in een doorlopende leerlijn van bachelor-master-postmasteropleiding op het gebied van sociale wetenschappen.

We doen het samen

​Vanuit die leerlijn ontwikkelden we in samenwerking met de selectie master klinische psychologen voor de gz-opleiding Plan Connectie. Sinds de start van dit programma is het voor talentvolle psychologen mogelijk direct na hun afstuderen de gz-opleiding te volgen. Een ander voorbeeld van een vruchtbare samenwerking: de opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland (OG-ZON) die vorig jaar startte. Het onderwijsprogramma kwam, in goede afstemming met het onderwijsinstituut van Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde, tot stand. De uitvoering van deze opleiding doen wij met collega-opleider RINO Zuid.

Ook zijn er naast de BIG-opleidingen en de opleiding tot Schoolpsycholoog, twee andere nieuwe beroepsopleidingen (AMID en RITHA) en cursussen bijgekomen. Er kwamen docenten en hoofdopleiders met ambities en plannen bij. En ook steeds meer stille helden van de onderwijsorganisatie hebben bergen weten te verzetten.

Een cadeautje voor iedereen

Vijf jaar RadboudCSW is een feestje waard. En dat doen we deze keer anders dan bij onze start. In 2014 wilden we met één congres iedereen op hetzelfde moment inhoudelijk tegemoet te komen. Anno 2019 kunnen onze cursisten, docenten, collega's, praktijkopleiders, bestuurders, adviseurs en andere betrokkenen zélf het cadeautje kiezen dat het beste bij hun past.

We maakten vijf verschillende podcasts voor de al net zo verschillende groepen professionals die bij ons horen. In elke podcast volgen we de zoektocht rond een aansprekend thema. Iemand heeft een vraag en samen met een vakgenoot gaat hij of zij op zoek naar antwoorden. 'Zoekers' en 'voorlopige weters' zijn: prof. Jan Derksen, Simon Peters, Anne-Kathrin Schmitz, dr. Sara Kinsbergen, dr. Merel van Ommen, prof. Jan Bransen, dr. Erik Bulten, Pascal Cramer, Sven Mathijssen en Elza Zijlstra. 

Vijf podcasts, vijf beelden

Vijf podcasts om aandachtig te beluisteren, dus. Op het lijf geschreven voor iedereen die zorg, onderwijs of maatschappij een warm hart toedraagt. En op elk gewenst moment van de dag, de loopbaan of het leven uit te pakken en tot je te nemen. De vijf jubileumpodcasts van het RadboudCSW zijn hier te beluisteren.

Daarnaast liet 'plastic soep kunstenaar' Elza Zijlstra zich inspireren door ons vijfjarig bestaan. Ze ontwierp vijf beelden van aangespoeld plastic op stranden van over de hele wereld. Deze jubileumkunstexpositie is deze maand te zien in de hal van ons centrum (Toernooiveld 5, Nijmegen). In bovenstaand filmpje laat Elza haar bijzondere atelier zien en vertelt ze hoe het kunstwerk tot stand is gekomen. 

Wij wensen je veel luister- en kijkplezier!

Monic Schijvenaars, Algemeen directeur RadboudCSW & Jan-Wilm Delicat, Directeur bedrijfsvoering RadboudCSW.