Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Nieuws

Hoe IMRO cliënten tot ontwikkeling laat komen

Wat doe je als een behandeling met verbale aanpak bij een cliënt niet lijkt te helpen? Waar wijk je dan naar uit? Het is een vraag waar menig hulpverlener die werkt met cliënten met uiteenlopende gedrags- of sociaalemotionele problemen weleens mee worstelt. Bij de IMRO-aanpak Beweging-als-houvast pakken ze het daarom anders aan. Door niet enkel van verbale taal en communicatie gebruik te maken, maar juist aangepaste lichaamstaal en aangepast stemgebruik als werkzame instrumenten in te zetten. Omdat ze weten dat lichaamstaal meer zegt dan 1000 woorden. 

Door: Bo Polman

Luister de podcast met hoofdopleider Helen Bakker

Deze week zijn de scholen weer open, na een gehaaste sluiting voor de kerstvakantie. Veel docenten zijn daar blij mee, ook omdat de afgelopen jaren slecht zijn geweest voor de mentale gezondheid van hun leerlingen. Hoe zorg je er als docent voor dat leerlingen zich goed voelen in een jaar vol ups en downs? Alumna Gezina Topper vertelt over de mentale gezondheid van leerlingen op Radio 1. 'Jongeren missen duidelijkheid, voorspelbaarheid en structuur in de dag.'

Kwart van patiënten loopt met verkeerde diagnose rond

Diagnoses zijn in de GGZ aan de orde van de dag. Helaas betekent dat ook dat er wel eens een foute diagnose wordt gesteld. In 2018 bleek uit onderzoek van de Gelderse ggz-instelling GGnet dat maar liefst een kwart van diens patiënten met een verkeerd labeltje rondliep. Een schrikbarend hoog aantal. Waarom lijkt het zo vaak mis te gaan? Dr. Paul van der Heijden, plv. hoofdopleider van de kp-opleiding, en prof. dr. Jan Derksen vertelden er recentelijk over in de media.

Door: Bo Polman

Inauguratie van prof. dr. Lianne Hoogeveen

Op 8 maart 2022, om 16:00u precies, houdt prof. dr. Lianne Hoogeveen haar inauguratiereden als bijzonder hoogleraar Identification, Support and Counseling of Talent aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit. Haar leeropdracht is een samenwerking met het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen en CBO Talent Development. De inauguratie vindt plaats in de week van de hoogbegaafdheid, die van 5-13 maart 2022 plaatsvindt.

Inauguratie van prof. dr. mr. Elisa van Ee

Professor Elisa van Ee, hoofopleider van de postacademische opleiding tot Psychotherapeut en hoogleraar van de Radboud Universiteit, vanwege de Reinier van Arkel-leerstoel Psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief, aanvaardt op vrijdag 21 september om 15:45 uur precies haar ambt met het uitspreken van de rede, getiteld: Nieuw Licht. De academische zitting vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Alsjeblieft! Ontvang ieder jaar € 1.000,- STAP-budget voor een leven lang leren

De regeling Aftrek studiekosten is per 1 januari 2022 vervangen door het een andere aantrekkelijke regeling in: een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Lianne Hoogeveen: 'Labels veranderen niet, we kunnen ze wél ter discussie stellen'

In het onderwijs worden er volop labels gegeven aan jongeren en kinderen. De een heeft ADHD en de ander dyslexie. Wat is hier aan de hand? Waarom worden die labels gegeven? Tijdens het programma van Radboud Reflects en RadboudCSW bogen psychologen prof. dr. Harold Bekkering en prof. dr.

Ruimte voor bewegen: een cursus waarmee je impact maakt

Iedereen weet: bewegen is goed voor lichaam en geest. Toch lijken we er in Nederland niet goed in te slagen om voldoende te bewegen, hoe belangrijk ook. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen in een wijk of buurt meer gaan bewegen? Met dit ingewikkelde vraagstuk gaan we in de nieuwe, interdisciplinaire cursus Ruimte voor bewegen aan de slag. 

Nijmeegse KP-opleiding: 21 jaar voeding vanuit werkveld en wetenschap

De opleiding tot Klinisch Psycholoog van het SPON in samenwerking met RadboudCSW is de oudste in haar soort in Nederland. Vanaf het allereerste begin in het Spinozagebouw is er een fascinerende reis afgelegd, samen met de opleidelingen, docenten, praktijkopleiders en universitaire en werkveldpartners. Nu is het tijd voor de lustrumviering, welbewust na 21 jaar, het jaar van de volwassenwording.

RadboudCSW start met Neuropsychologische diagnostiek bij kinderen en jeugdigen

Hoe werken de hersenen bij kinderen met leerproblemen, ADHD, autisme of andere hersenaandoeningen? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in de neuropsychologische diagnostiek? In maart 2022 start het RadboudCSW met een unieke samenwerking met Denkkracht Centrum voor Neuropsychologische Expertise: de tweedaagse cursus Neuropsychologische Diagnostiek bij Kinderen en Jeugdigen.

Pagina's

Abonneren op Nieuws