Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

RadboudCSW start met Neuropsychologische diagnostiek bij kinderen en jeugdigen

Hoe werken de hersenen bij kinderen met leerproblemen, ADHD, autisme of andere hersenaandoeningen? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in de neuropsychologische diagnostiek? In maart 2022 start het RadboudCSW met een unieke samenwerking met Denkkracht Centrum voor Neuropsychologische Expertise: de tweedaagse cursus Neuropsychologische Diagnostiek bij Kinderen en Jeugdigen. Speciaal voor professionals die kennis willen maken met de nieuwste neuropsychologische tests én willen leren hoe ze de resultaten kunnen vertalen naar gerichte adviezen. 

Neuropsychologische diagnostiek geeft inzicht in de cognitieve en sociaal-emotionele beperkingen van een kind. En als je kinderen met leerproblemen, ADHD, ASS of andere hersenaandoeningen de juiste hulp wilt bieden, is kennis van de neuropsychologie onmisbaar, menen betrokken docenten dr. Anja Vinck, Renée Welling en dr. Dorine Slaats-Willemse. In de cursus Neuropsychologische Diagnostiek bij Kinderen en Jeugdigen leren deelnemers alles over de bijzondere breinen van kinderen. Daarnaast wordt intensief aandacht besteed aan het vertalen van theorie en neuropsychologische testresultaten naar de dagelijkse praktijk. Je werkt twee dagen intensief samen met twee docenten, waaronder een toegepast psycholoog. Dat maakt deze cursus uniek: de combinatie van theorie en praktijk is optimaal geborgd met de docenten die de cursus uitvoeren. Na afronding kunnen deelnemers gerichte adviezen geven aan kind, ouders en school. Dr. Anja Vinck: 'De cursus versterkt je diagnostische vaardigheden, en brengt jouw neuropsychologische kennis écht naar een hoger niveau.'

Interpreteren en doorvertalen 

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit en Denkkracht, het specialistisch centrum voor neuropsychologische expertise. Denkkracht helpt kinderen en jongeren van 6 tot 23 jaar. Met behulp van testonderzoek brengt Denkkracht het profiel van sterktes en zwaktes in het neurocognitief functioneren in kaart. Dit profiel geeft samen met de gegevens over het (medisch) beeld, de ontwikkeling, schoolprestaties en thuissituatie goed zicht op het functioneren van het kind. Het totaalplaatje helpt de klachten te begrijpen en gerichte behandeling en passend onderwijs in te kunnen zetten. 

Theorie en praktijk gaan hand in hand in de cursus. Zo vergroot je je kennis over leer- en cognitieve problemen, ADHD, autisme en andere hersenaandoeningen. Na afloop is ook je kennis van neuropsychologische denkmodellen en de nieuwste tests bijgespijkerd, en doorzie je hersen- en gedragsprocessen beter. Tergelijkertijd voel je je zelfverzekerd en vaardig om je kennis gericht in te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een neuropsychologische testbatterij samenstellen, afnemen, scoren en interpreteren. En die interpretatie kun je vervolgens weer door vertalen naar gerichte adviezen aan kind, ouders en school.

Meer informatie?

Ben jij in het bezit van een hbo of universitair (bachelor of master) diploma? En ben je werkzaam binnen de jeugd-GGZ, het ziekenhuis, de revalidatiegeneeskunde of het onderwijs? Dan is de cursus Neuropsychologische Diagnostiek bij Kinderen en Jeugdigen mogelijk iets voor jou. De cursusdata zijn 18 en 25 maart 2022. Bezoek de website voor meer informatie over deze nieuwe cursus of stel je vraag direct aan cursuscoördinator Annemarie Glorie

Cursus-aanbod