RadboudCSW start weer met cursus Praten met Kinderen
Het RadboudCSW gaat de cursus Praten met Kinderen (PMK) aanbieden in het bij- en nascholingsaanbod. In deze cursus worden HBO en WO professionals in de hulpverlening aan ouders en gezinnen getraind in het geven van de cursus Praten met Kinderen. Zij leren groepen ouders begeleiden in het uitvoeren van de evidence-based interventie Praten met Kinderen (PMK), een cursus voor ouders over opvoeding. Er wordt aandacht besteed aan het juist overbrengen van de inhoud van de interventie, aan omgaan met het groepsproces en aan mogelijke valkuilen en moeilijke situaties die zich daarbij voor kunnen doen.
Praten met kinderen (PMK) (Van As & Janssens, 2022) is een 1-daagse cursus over opvoeding. De nadruk ligt op de communicatie tussen ouders en kind. Hulpverleners leren in de cursus hoe zij ouders in zeven bijeenkomsten met hun kind kunnen laten overleggen over conflicten en meningsverschillen. PMK is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en is beoordeeld als effectief volgens goede aanwijzingen. Onderzoek wijst erop dat PMK positieve effecten heeft op de ouderkind interactie en probleem-oplossende vaardigheden binnen het gezin. Klik hier voor meer informatie. De cursus wordt gegeven door Dr. Nicole M.C. van As, docent Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens oprichter van de cursus.
Voor wie?
Aan HBO en WO professionals die in de hulpverlening werken met ouders en gezinnen, bieden wij de mogelijkheid om een kortdurende training te volgen in het geven van de cursus Praten met Kinderen voor groepen ouders. Want er komt meer kijken bij het geven van een cursus voor ouders dan alleen het volgen van de trainershandleiding. Voor welke uitdagingen kan een cursusleider in de praktijk komen te staan? En hoe kan een cursusleider die uitdagingen het hoofd bieden? Daarnaast is ’Praten met kinderen’ een ‘bewezen effectieve’ interventie. Om het gewenste effect te bereiken, is het belangrijk dat een interventie uitgevoerd wordt zoals die bedoeld is (‘treatment fidelity’ of interventietrouw) (Dickson & Suhrheinrich, 2021). Wat betekent dat voor de cursusleider? Hoe kan een cursusleider samen met de deelnemende ouders een maximaal effect bereiken? Je leert het allemaal in deze 1-daagse cursus.
STAP-budget
Voor deze cursus kan het STAP-budget worden ingezet, een subsidie van € 1000,- per jaar die werkenden en werkzoekenden ondersteunt in scholing en ontwikkeling. Kijk hier voor meer informatie.
Benieuwd naar deze cursus? 25 november start de eerste groep. Kom meer te weten over onder andere de leerdoelen, accreditatie en kosten op de website.