Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

RadboudCSW Verhuist | Afbouwfase in volle gang

De bouw van ons nieuwe Maria Montessorigebouw vordert, zelfs tijdens deze coronacrisis. Op de bouwplaats werken de bouwers volgens de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Dat betekent onder meer afstand houden, handen wassen en niet gezamenlijk schaften in de schaftkeet. Wanneer studenten, docenten en medewerkers van het RadboudCSW uiteindelijk het nieuwe gebouw kunnen betrekken is op dit moment nog onbekend. Zeker is dat dit niet voor november 2020 zal zijn.

Het dak en de gevel van het gebouw zijn gesloten waardoor het binnen goed droogt, de gewenste temperatuur wordt bereikt en alle materialen goed verwerkt kunnen worden. Alle hoofdleidingen van elektra, ventilatie, verwarming/koeling, riolering en sprinklers liggen inmiddels op de juiste plaats.

Leidingen voor warmte en koeling in vloer 1e verdieping noordgebouw 2
Leidingen voor duurzame vloerverwarming en –koeling (1e verdieping noorddeel)

De afbouwfase startte in december 2019, op de vierde verdieping van het zuiddeel (langs het fietspad Willem Nuyenslaan). Van daaruit werken de bouwers per verdieping naar beneden. Het afwerken van een gehele verdieping, van de deklaag op de vloer tot en met het schilderwerk, vergt gemiddeld ongeveer vier maanden.

Kantoren grenzend aan atrium zuiddeel 4e verdieping 3
Kantoren in het zuidddeel

In februari begon de afbouw van het noorddeel (langs het Spinozapad), op de derde verdieping. Het noorddeel loopt nu nog ongeveer vier tot zes weken achter op het zuiddeel maar omdat dit deel slechts drie verdiepingen heeft, zijn beide delen tegelijkertijd klaar.

Grand café - verbindingsbrug 3
Grand café in wording

In de zomer worden de installaties uitvoerig getest, ingeregeld en afgesteld. Na een laatste grote schoonmaak wordt het gebouw eind september opgeleverd en kunnen de inrichters aan de slag.

Vorderingen in beeld

De vorderingen in het gebouw zijn goed te zien in de laatste bouwupdate. Daarin gaan Geert Jansen en Claudia Simons in gesprek over de voortgang van de bouw in tijden van coronacrisis. Dat de buitenkant steeds meer de definitieve vorm nadert, toont de timelapse van de periode september-maart.

Wie komt waar?

Naarmate de definitieve vorm van het gebouw zowel buiten als binnen zichtbaarder wordt, zijn de medewerkers van de faculteit ook benieuwd naar de exacte locatie van hun toekomstige werkplek. In het eerste kwartaal ging het zogenaamde ‘fitteam’ van de faculteit aan de slag met de huisvesting van afdelingen in de verschillende delen van het gebouw. Het faculteitsbestuur besluit over de definitieve indeling. De daadwerkelijke indeling van medewerkers en specifieke werkplekken wordt door de afdelingen zelf bepaald.

Eerst testen, daarna opleveren

De periode juni-juli-augustus 2020 is nodig om het gebouw te testen. In die maanden worden alle installaties getest. Gaat de juiste verlichting aan bij een druk op de wandschakelaar? Gaat de zonwering automatisch naar beneden als de zon naar binnen schijnt en komt er op het juiste moment en de gevraagde hoeveelheid warmte of koeling in het gebouw? Deze testperiode geeft de aannemer tijd om onvolkomenheden op te lossen, te finetunen en alles tip top in orde te brengen, waarna de oplevering op 1 oktober zal plaatsvinden.

Meer weten over onze nieuwbouw?

De Radboud Universiteit werkt aan een moderne campus in een groene, parkachtige omgeving. In het nieuwe Maria Montesorrigebouw bevinden zich voor het eerst alle sociale wetenschappen onder één dak. In het gebouw is plaats voor onderwijs, onderzoek en het ondersteunend personeel: zo kan er een optimale uitwisseling plaatsvinden. Meer algemene informatie over de nieuwbouw van ons nieuwe gebouw vind je hier. De Faculteit Sociale Wetenschappen geeft regelmatig bouwupdates