Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

RadboudCSW verhuist | In 2020 naar het Maria Montessorigebouw

Het nieuwe jaar staat in het teken van de verhuizing van het RadboudCSW naar het Maria Montessorigebouw. Hier bevinden zich voor het eerst alle sociale wetenschappen onder één dak. In het gebouw is plaats voor onderwijs, onderzoek en het ondersteunend personeel. In het ontwerp is aandacht voor ruimtelijkheid en licht. Wanneer studenten, docenten en medewerkers het nieuwe gebouw kunnen betrekken is op dit moment nog onbekend. Zeker is dat dit niet voor november 2020 zal zijn.

De universiteit investeert in een nieuwe groene campus met goede moderne onderwijs- en onderzoeksvoorzieningen. Zo werd in 2014 werd het Grotiusgebouw (rechtengebouw) opgeleverd en in 2017 is het tandheelkundegebouw geheel gerenoveerd. Ook andere faculteiten krijgen nieuwe of gerenoveerde gebouwen. Zo ontstaat er langzaam een moderne campus in een parkachtige omgeving. De bouw vordert snel. In september 2019 werd het bereiken van het hoogste punt gevierd. 

Brug tussen onderwijs en onderzoek

In het nieuwe gebouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen bevinden zich voor het eerst alle sociale wetenschappen onder één dak. In het gebouw is plaats voor onderwijs, onderzoek en het ondersteunend personeel: zo kan er een optimale uitwisseling plaatsvinden. Het nieuwe gebouw bestaat uit twee gebouwen die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is drie verdiepingen hoog en het andere deel vier verdiepingen. Op alle verdiepingen bevinden zich onderwijsruimtes. De grote zalen liggen op de begane grond. De onderzoeksruimtes zijn in de kelder en op de begane grond gesitueerd. De kantoren zijn op hogere verdiepingen in de vleugels van het gebouw te vinden. In het ontwerp is aandacht voor ruimtelijkheid en licht. 

Duurzaamheid

De nieuwbouw voor sociale wetenschappen zal het meest duurzame gebouw van de campus worden. Het wordt gecertificeerd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM-NL, een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. De energie die nodig is voor de installaties in het gebouw, de gebouwgebonden energie, is duurzaam. Geen gebruik van fossiele energie voor verlichting, ventilatie, verwarming, koeling, liften en serverruimten. De duurzame energie wordt opgewekt door duurzame energiebronnen als zonne-energie (het dak ligt vol zonnepanelen) en warmte-koude-opslag (WKO) in de bodem. Het gebouw is hierdoor energieneutraal.

Zorgvuldige voorbereiding

Om ook onze docenten en cursisten goed over de nieuwbouw te informeren is bij de lokalen een infobord opgehangen met daarop onder andere sfeerimpressies, plattegronden en achtergrondinformatie over Maria Montessori. Ook zijn docenten en praktijkopleiders al geïnformeerd over de verhuizing. Vanaf nu wordt in elke Nieuwsbrief een update gegeven over de nieuwbouw.

Meer weten over de nieuwbouw?

Meer algemene informatie over de nieuwbouw vind je hier. De Faculteit Sociale Wetenschappen geeft regelmatig bouwupdates