Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

EDUX tekent samenwerkingsovereenkomst voor 'in company' RITHA Practitioner

Edux gaat per juni 2020 het 'blended' RITHA practitioner programma aanbieden als uitvoerende partner. Edux zal in company aanvragen vanuit samenwerkingsverbanden, stichtingen en andere vergelijkbare organisaties oppakken door heel Nederland.  Edux gaat voor duurzame gedragsverandering van professionals binnen het onderwijs en de kinderopvang. Met behulp van het RITHA practitioner programma kan Edux deze ambitie ook op het gebied van talentontwikkeling en hoogbegaafdheid waarmaken. 
Datum: 10 juni 2020 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Edux ziet het als haar missie om de jeugdketen in beweging te brengen en fungeert als aanjager van verbinding, doorontwikkeling en vernieuwing. Dat doet Edux zowel binnen de kinderopvang als binnen het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Edux brengt de jeugdketen in beweging, met als doel om kinderen en jongeren voor te bereiden op de uitdagingen waarmee toekomstige generaties geconfronteerd worden. Sinds 2018 doet Edux dit onder de overkoepelende organisatie Wij Zijn JONG.

Marleen Hilhorst, adviseur Edux en ECHA Specialist in Gifted Education:
Bij Edux werken we vraaggericht. We gaan altijd eerst goed in gesprek met de scholen en organisaties die met hun vragen bij ons komen. We brengen in kaart waar zij staan en wat nodig is om volgende stappen te zetten. Waar staat het team, wie zijn kartrekkers, wat is nodig om meer eigenaarschap over een bepaald thema te creëren? Het RITHA Practitioner programma maakt het mogelijk om dit ook op effectieve wijze te doen als het gaat om talentontwikkeling en hoogbegaafdheid. Het programma is zo opgesteld dat professionals op dat gebied zelfsturend kennis en vaardigheden kunnen opdoen. Het programma wordt ‘blended’ aangeboden, online leren en leren met behulp van bijeenkomsten wisselen zich af. Vanuit Edux hebben we de expertise om de ontwikkeling van deze professionals binnen één team of organisatie in goede banen te leiden. Vandaar dat we de in-company trajecten zullen gaan uitvoeren. Een goede match!

Samenwerking intensiveren

De opleiding tot RITHA Practitioner van het RadboudCSW heeft sinds de start te maken met een grote belangstelling bij zowel Nederlandse als internationale cursisten. Nieuwe mede-opleiders helpen de toestroom aan studenten de komende jaren aan te kunnen. Zo ondersteunt de CED-Groep/Het ABC het RadboudCSW sinds eind 2019 bij het adviseren, trainen en coachen van professionals die in het onderwijs en de kinderopvang te maken krijgen met hoogbegaafde kinderen. Eerder sloegen RINO Zuid en RadboudCSW al de handen ineen bij de opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland (OG-ZON) en RINO Zuid. Edux is de partner die in-company trajecten gaat uitvoeren, om zo maatwerk voor organisaties te kunnen leveren die een heel team willen opleiden. 

Korter traject

RITHA Practioner, het programma dat Edux gaat aanbieden, is de nieuwe, korte variant van de Radboud International Training on High-Ability (RITHA). Al meer dan 25 jaar biedt de Radboud Universiteit de ECHA opleiding tot Specialist Hoogbegaafdheid aan. De afgelopen vier jaar is die opleiding, onder leiding van hoofdopleider dr. Lianne Hoogeveen en plaatsvervangend hoofdopleider Sven Mathijssen, MSc, binnen het RadboudCSW intensief doorontwikkeld. Het resultaat is een state-of-the-art, blended opleiding op het gebied van hoogbegaafdheid, die twee jaar duurt. Studenten die het korte traject tot RITHA Practitioner voltooid hebben, zijn al na één jaar in het bezit van het internationaal erkende ECHA Certificaat.

Doorstromen naar ECHA Diploma

Het korte traject richt zich met name op professionals, zoals leerkrachten, docenten, adviseurs, pedagogen of psychologen, die graag meer inzicht willen in hoe het signaleren, begeleiden en adviseren van (hoog)begaafde kinderen of jongeren. Deelnemers die vervolgens RITHA Specialist willen worden, kunnen instromen in de RITHA Specialist opleiding van RadboudCSW en alsnog het predicaat ‘Specialist’ en daarmee het ECHA Diploma behalen.

Meer weten? 

Wil je op de hoogte gehouden worden over de opleiding RITHA Practitioner? Of wil je meer lezen over de RITHA opleidingen van het RadboudCSW? Kijk dan op de website van RCSW of neem contact op met coördinator Sanne Raven