Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Starten en afstuderen in coronatijd: borrelpakketten en zoom

Starten met je postacademische opleiding in coronatijd of je diploma ophalen via Zoom: hoe is dat? Geen afstudeerborrels en geen ‘echte’ diploma-uitreiking, wel een startconferentie met een brownies- en borrelpakket en proosten op afstand.
 
Zoals in ieder 'gewoon' jaar, startten er weer heel wat opleidingen en cursussen bij het RadboudCSW. Toch kregen deze, door de huidige coronamaatregelen, een andere vorm. De startconferenties van de nieuwe pt-opleidingsgroep (15 en 27 januari) en de kp-opleidingsgroep (14 en 15 januari), bijvoorbeeld vonden dit keer niet fysiek plaats op de locatie Van der Valk in Lent. In plaats daarvan was het hele programma online te volgen. Door een afwisselend programma aan te bieden én smakelijke brownies- en borrelpakketten bij de cursisten thuis te laten bezorgen, is het team er desalniettemin in geslaagd om er een mooie start te maken. We hopen deze nieuwe groepen, net als onze andere groepen, zo gauw mogelijk weer fysiek onderwijs te kunnen bieden in ons nieuwe thuis: het spiksplinternieuwe Maria Montessorigebouw.
 
 

Live verbinding met Kenia

Dat het op afstand leren ook veel mogelijkheden biedt, bewees de Advanced Master in International Development. Onlangs sloot het team een partnerschap met het Institute for Development Studies van de Universiteit van Nairobi. Per november 2020 zijn zij officieel begonnen aan een gezamenlijke missie: in 2021 ten minste vijf Keniaanse trainees verwelkomen in het AMID Young Professional programma. De eerste tweedaagse trainingen van de opleiding AMID Young Professional vonden tegelijkertijd plaats in Nederland en Kenia via een live-verbinding. Zo kregen zij de mogelijkheid om elkaar, hun docenten en gastsprekers te ontmoeten - ook al zijn zij duizenden kilometers van elkaar verwijderd. 

Eed afleggen via Zoom

Door corona kon ook de diploma-uitreiking niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. In overleg met de gediplomeerden van de PT 2018 (gepland op 25 februari) is hun diploma-uitreiking verplaatst naar een nog nader te bepalen datum, zodra we weer met beperkte groep een fysieke bijeenkomst kunnen houden. Ook de feestelijke afsluiting van de KP2017, na een intensieve periode van vier jaar opleiding tot specialist, gaat in gezamenlijkheid en in vivo plaatsvinden. Maar de diploma-uitreikingen die wél doorgingen werden waar een online feestje. Hoofdopleider dr. Sara Kinsbergen presenteerde, via een live-verbinding vanuit de studio in Theater C, de diploma-uitreiking van 33 AMID-trainees. Het event werd afgesloten met het online toosten - samen met alle afgestudeerden, de docenten en medewerkers- op het behalen van het diploma. En de eed van de gz-psychologen? Die werd gewoon via Zoom afgelegd! 
Eed gz-psychologen

Wij werken aan het onderwijs van de toekomst! 

De kracht van goed onderwijs zit ‘m steeds meer in de combinatie van online en offline leren. Wij geloven dat blended onderwijs de toekomst heeft. Daarom zijn de actuele veranderingen die we in ons onderwijs maken duurzaam. We willen ze behouden, ook als de coronacrisis voorbij is. Lees hier meer over de pijlers van ons onderwijs.