Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Drs. Angelique Peters

Angelique Peters

“De orthopedagoog generalist is een contextdenker; door de omgeving te betrekken bij de oplossing kan een hulpvraag toekomstbestendig worden beantwoord.“

-Drs. Angelique Peters, hoofdopleider opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland -

Drs. Angelique Peters

Drs. Angelique Peters is als hoofdopleider verbonden aan de postacademische opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost Nederland (OG-ZON), een samenwerking met onze opleidingspartner RINO Zuid in Eindhoven.  Daarnaast is zij als orthopedagoog generalist en systeemtherapeut werkzaam, ontwikkelt en verzorgt zij scholingen en trainingen en is zij supervisor voor professionals in ontwikkeling. Zij is voorzitter van het gezamenlijke overleg van de hoofdopleiders van de in Nederland erkende opleidingen tot orthopedagoog generalist. 

Visie op de beroepsgroep

De visie op het hedendaagse beroep van de orthopedagoog generalist en de visie op opleiden voor de beroepspraktijk vormen de basis voor de inhoud en organisatie van de opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland. Angelique Peters: 'De maatschappij is volop in beweging en dit brengt ook een dynamische zorg- en leeromgeving met zich mee. De orthopedagoog generalist wordt daarmee continu uitgedaagd in ontwikkeling te zijn en te blijven. Binnen de opleiding vraagt dit een sterk samenspel tussen wetenschap en praktijk. Samen met mijn collega hoofdopleider maak ik me hard voor het vullen van de professionele rugzak van de opleidingsdeelnemers. Vanuit wetenschappelijk verantwoorde, didactisch aantrekkelijke dynamische werkvormen worden in continue verbinding met het werkveld kennis en vaardigheden aangereikt om ook in de toekomst de vraagstukken van kwetsbare, afhankelijke mensen te kunnen beantwoorden’. 

De opleiding is een samenspel tussen het cursorisch onderwijs, domeinoverstijgende projecten en leren in de praktijk, waarbij door reflectie persoonlijke en professionele ontwikkeling wordt nagestreefd. ‘Door praktijk, onderwijs en wetenschap aan elkaar te koppelen, dagen we opleidingsdeelnemers uit om het beste uit zichzelf te halen en zelf actief hun ontwikkeling tot orthopedagoog generalist mee vorm te geven.’

Opleidingen en cursussen

Drs. Angelique Peters is momenteel verbonden aan de volgende opleidingen en cursussen van de Radboud Universiteit en Rino-Zuid:

Wetenschappelijke publicaties

  • Vandevelde, S. & Peters, A. (2017). H.11. Emotionele ontwikkeling en diagnostiek bij mensen met een verstandelijke beperking. In J. de Bruijn, J. Vonk, A van den Broek & B. Twint (red.) Handboek emotionele ontwikkeling & verstandelijke beperking. Amsterdam: Boom. 
  • Vandevelde, S & Peters, A. (2021). H.11. Emotional development and assessment in persons with an intellectual disability. In J. de Bruijn, J. Vonk, A. van den Broek & B. Twint (red.) Emotional Development and Intellectual Disability. A guide to understanding emotional development and its implications. Shoreham-by-Sea: Pavilion Publishing & Media Ltd. 

In de media 

  • In een podcastserie van onze samenwerkingspartner RINO ZUID schuift drs. Angelique Peters in de negende aflevering aan om te vertellen over de Context gericht werken en denken. 
  • Voor het CCE werkte Angelique mee aan een CCE Podium over Emotionele Ontwikkeling. 

---------------------------

Blijf op de hoogte! 

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen de zorg en de opleiding tot Psychotherapeut? Schrijf je dan in voor onze gepersonaliseerde nieuwsbrief. Hierin vind je altijd:

  • Een interessant interview met een zorgprofessional, zoals drs. Angelique Peters

  • Overzichtsagenda met al ons geaccrediteerde bij-en nascholingsaanbod voor zorgprofessionals

  • Exclusieve uitnodigingen en speciale aanbiedingen

  • En nog veel meer…

Schrijf je in voor de RadboudCSW Nieuwsbrief