Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Prof. dr. Lianne Hoogeveen

Dr. Lianne Hoogeveen | RITHA | Ontwikkeld door de Radboud Universiteit

“In onderwijs en zorg moeten we talenten kunnen herkennen én uitdagen.“

- prof. dr. Lianne Hoogeveen, hoofdopleider ECHA & RITHA

Prof. dr. Lianne Hoogeveen

Prof dr. Lianne Hoogeveen is, als bijzonder hoogleraar 'Identification, Support and Counseling of Talent' aan de Radboud Universiteit, betrokken bij zowel initieel als postacademisch onderwijs over hoogbegaafdheid. Zij is hoofdopleider van de Radboud International Training on High Ability (RITHA) bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (Radboud Universiteit). Daarnaast is zij als docent verbonden aan de afdeling Pedagogische Wetenschappen, waar zij o.a. de mastervariant 'Gifted Education' coördineert. Lianne Hoogeveen is voorzitter van de European Council for High Ability (ECHA). .

Hoogeveen verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijsaanpassingen voor leerlingen met (zeer) hoge (intellectuele) capaciteiten. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Behavioural Science Institute (BSI) van de Radboud Universiteit en werkt in onderzoek en onderwijs samen met collega's van verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten. Als GZ-psycholoog adviseert en behandelt zij kinderen, adolescenten en volwassenen bij CBO Talent Development

Visie op de beroepsgroep

'Iedere leerling – inclusief de leerling met (zeer) hoge (intellectuele) capaciteiten – heeft het recht op een onderwijsprogramma dat aansluit bij zijn of haar behoeften,' meent prof. dr. Lianne Hoogeveen. 'Er wordt nog vaak gedacht dat intelligente kinderen, jongeren en adolescenten het vanzelf wel redden. Cognitief talent (of hoogbegaafdheid) leidt echter niet automatisch tot hoge prestaties. Op scholen is er expertise nodig op het gebied van signaleren van en lesgeven aan leerlingen met (zeer) hoge (intellectuele) capaciteiten en het voorzien in hun behoeften.' Binnen RITHA is haar doel het wereldwijd vergroten van kennis en vaardigheden van mensen die (potentieel) talent en begeleiden binnen het primair, voortgezet en hoger onderwijs. Lianne gelooft dat goed getrainde professionals een waardvolle bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het onderwijs voor alle leerlingen, inclusief diegenen met de hoogste capaciteiten.

Opleidingen en cursussen

Prof. dr. Lianne Hoogeveen is momenteel verbonden aan de volgende opleidingen en cursussen van de Radboud Universiteit:

Wetenschappelijke publicaties

Prof. dr. Lianne Hoogeveen verricht onderzoek op het gebied van identificatie en interventie van het (formele en informele) leren, prestaties en sociaal-emotioneel functioneren van (potentieel) getalenteerde mensen. 

Awards

In de media 

  • 'Weg met labels' - Dr. Lianne Hoogeveen in HiQ Magazine
  • 'Top 20 principes voor onderwijs aan begaafde leerlingen' - Nederlandse vertaling 'Top 20 principes' uit de psychologie voor het onderwijs aan en het leren van creatieve, getalenteerde en begaafde leerlingen van de voor- en vroegschoolse educatie, het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. 
  • Tjipcast over hoogbegaafdheid - Dr. Tjip de Jong, host van de populaire onderwijspodcast Tjipcast, sprak met prof. dr. Lianne Hoogeveen over een complex thema binnen het basis- en voortgezet onderwijs: uitzonderlijke intelligentie.
  • 'Lang leve de ECHA-opleiding!' - Een interview naar aanleiding van Liannes eenjarig jubileum bij RadboudCSW's opleiding tot Hoogbegaafheidsspecialist.

Onderwerpen

Prof. dr. Lianne Hoogeveen beantwoordt graag vragen van (wetenschaps)journalisten en andere geïnteresseerden over de volgende onderwerpen:

  • Hoogbegaafdheid
  • Onderwijs
  • Pedagogiek

Neem hiervoor contact op met dr. Merel van Ommen, communicatie-adviseur van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen. 

---------------------------

Blijf op de hoogte! 

Wil je op de hoogte blijven van bijvoorbeeld alle ontwikkelingen op het gebied van hoogbegaafdheid en de RITHA-opleiding? Schrijf je dan in voor onze gepersonaliseerde nieuwsbrief. In onze nieuwsbrief vind je altijd:

  • Een interessant interview met een onderwijsprofessional, zoals prof. dr. Lianne Hoogeveen

  • De altijd scherpe column van RadboudCSW-huisfilosoof prof. dr. Jan Bransen

  • Overzichtsagenda met al ons geaccrediteerd bij-en nascholingsaanbod

  • Exclusieve uitnodigingen en speciale aanbiedingen

  • En nog veel meer…

Schrijf je in voor de RadboudCSW Nieuwsbrief