Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Plv. hoofdopleider OG-ZON | Prof. dr. Ron Scholte

“De orthopedagoog generalist is dé verbinder tussen de verschillende actoren in een opvoedingscontext.

- Prof. dr. Ron Scholte, hoofdopleider opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland 

Prof. dr. Ron Scholte is als plaatsvervangend hoofdopleider verbonden aan de postacademische opleiding tot Orthopedaag Generalist Zuid- en Oost Nederland (OG-ZON).  bijzonder hoogleraar Effectiviteit en Professionalisering van de Jeugdzorg aan de afdeling Orthopedagogiek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is tevens als hoogleraar verbonden aan Tranzo wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg en directeur van het onderzoeksinstituut Praktikon. Hij is plaatsvervangend hoofdopleider van de postacademische opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland (OG-ZON), een samenwerking met onze opleidingspartner RINO Zuid in Eindhoven.

Zijn visie op de beroepsgroep

Onze visie op het hedendaagse beroep van de orthopedagoog generalist en onze visie op opleiden voor de beroepspraktijk vormen de basis voor de inhoud en organisatie van de opleiding.

De orthopedagoog generalist werkt in een sterk veranderend krachtenveld dat er over een aantal jaren anders uit zal zien dan nu. Dat vraagt om een wetenschappelijk verantwoorde, didactische opzet waarbij we rekening houden met de manier waarop professionals leren en werken in de toekomst.

We nemen 'blended' en 'high impact leren' als uitgangspunt, waardoor jij als opleidingsdeelnemer: 

  • praktijk, onderwijs en wetenschap aan elkaar weet te koppelen; 
  • en dus niet alleen kennis en ervaringen haalt in de opleiding maar deze ook specifiek inbrengt in het vormgeven van de opleiding.

​We dagen je uit om het beste uit jezelf te halen door te kiezen voor een opleiding, waarbij je je ontwikkeling tot professional zelf actief mee vormgeeft.

Wetenschappelijke publicaties

De laatste wetenschappelijke publicaties van deze hoofdopleider vind je hier

In de media 

  • In een podcastserie van onze samenwerkingspartner RINO ZUID schuift prof. dr. Ron Scholte in de derde aflevering aan om te vertellen over de Therapeutische Alliantie; 
  • In een interview met het RadboudCSW vertelt prof. dr. Ron Scholte over de cruciale teamspelervaardigheden van de orthopedagoog generalist; 
  • In een dubbelinterview met de hoofdopleiders van de Nijmeegse postacademische opleiding tot gz-psycholoog vertelt prof. dr. Ron Scholte over de uniciteit van OG-ZON.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen de zorg en de postacademische opleiding tot Orthopedagoog Generalist? Schrijf je dan in voor onze gepersonaliseerde nieuwsbrief. Hierin vind je:

  • een interessant interview met een professional, zoals prof. dr. Ron Scholte;
  • de altijd scherpe column van onze huisfilosoof prof. dr. Jan Bransen;
  • een overzichtsagenda met al ons geaccrediteerde bij-en nascholingsaanbod;
  • exclusieve uitnodigingen en speciale aanbiedingen;
  • en nog veel meer…

Inschrijven voor onze nieuwsbrief kan hier.