Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

De website van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RCSW) wordt verhuisd! Het merendeel van de informatie is vanaf heden beschikbaar op https://ru.nl/rcsw.

Sommige zaken (zoals de meeste formulieren) blijven nog een tijdje alleen beschikbaar op de oude website.

Onze excuses voor als je het gevoel krijgt heen-en-weer gestuurd te worden tussen de oude en de nieuwe website!

Eetstoornissen

'En daar wringt ’em nou net de schoen: als je er niet naar vraagt, dan komt het niet op tafel. En je vraagt er niet naar, als je er niet aan denkt.'
Leandra Buizer

Uitvragen, herkennen en behandelen

Je krijgt kennis en vaardigheden aangereikt door topdocenten uit de praktijk. De docenten zijn beiden klinisch psycholoog en werkzaam bij het TOPggz gecertificeerde expertise centrum voor Eetstoornissen, Amarum. Hierdoor hebben zij zeer levendige en aansprekende casuïstiek en staan zij met beide voeten in de dagelijkse praktijk. Zij doen wetenschappelijk onderzoek naar innovatieve methodes en zijn daardoor helemaal up to date met betrekking tot de meest evidenced based behandelingen op het gebied van eetstoornissen.

We laten je kennis maken met een ervaringsdeskundige om het perspectief van iemand met een eetstoornis zo duidelijk mogelijk te maken.

Eetstoornissen komen verhoudingsgewijs, bijvoorbeeld vergeleken met angst- en stemmingsstoornissen, niet zo veel voor, het leed dat ze veroorzaken is echter groot. Onderzoek wijst uit dat eetstoornissen vaak lang bestaan voordat ze herkend worden. Een en ander heeft veel te maken met geheimhouding en schaamte. Vroege herkenning en behandeling kunnen chroniciteit en lijden voorkomen. En daar wringt ’em nou net de schoen: als je er niet naar vraagt, dan komt het niet op tafel. En je vraagt er niet naar, als je er niet aan denkt.

In deze module gaan we aan de slag met het herkennen van eetstoornissen. We laten met voorbeelden uit de praktijk zien op welke manier je eetstoornissen kunt herkennen en leren je hoe je specifiek eetstoornis klachten uitvraagt.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Diagnostiek
  • Somatiek en diëtiek
  • Evidence based behandeling (Systeemtherapie, psychomotore therapie, cbt-e)
  • Ervaringsdeskundigheid en terugval preventie

De cursus is onderdeel van de GZ-opleiding van RadboudCSW.

Wat levert het op?

Na afloop van de cursus:

  • Kun jij de eetstoornis uitvragen ondanks dat mensen met eetstoornissen vaak een geheim leven leiden en niet praten over hun klachten.
  • Herken je eetstoornissen;
  • Ken je de somatische gevolgen van eetstoornissen;
  • Weet je hoe je kinderen en volwassenen kunt behandelen;

Ken je het belang van terugval preventie.

Voor wie?

Ben jij …

  • GZ-psycholoog of in opleiding tot GZ-psycholoog en wil je meer kennis en vaardigheden over dit onderwerp?

Dan is de postacademische cursus Eetstoornissen echt iets voor jou.

Studielast

In 2,5 dag tijd word je bijgeschoold tijdens 5 fysieke bijeenkomsten. In een online omgeving vind je daarnaast alle artikelen, kennisclips en opdrachten om de stof ook zelfstandig eigen te maken. De totale studiebelasting is circa 15 uur.

Startdata

T.B.A.

Er zijn nog geen nieuwe startdata bekend. Wil je de nieuwe startdata zo snel mogelijk ontvangen? Klik dan op de knop 'houd me op de hoogte'.