Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Nieuws

AMID

AMID Young Professional wins the internationalisation award 2022!

23/09/2022
AMID Young Professional is this year's winner of the Internationalization Prize.

Lianne Hoogeveen: 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'

15/09/2022
Lianne Hoogeveen is naast hoofdopleider bij RITHA, bijzonder hoogleraar ‘Identificatie, ondersteuning en coaching van talent’ aan de Radboud Universiteit. Veel talenten bij leerlingen blijven verborgen omdat leraren ze niet zien.

Oratie Elisa van Ee: 'Geef naasten centrale rol in behandeling trauma'

14/09/2022

Professor Elisa van Ee, hoofopleider van de postacademische opleiding tot Psychotherapeut en hoogleraar van de Radboud Universiteit, vanwege de Reinier van Arkel-leerstoel Psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief, aanvaardt op woensdag 21 september om 15:45 uur precies haar ambt met het uitspreken van de rede, getiteld: Nieuw Licht. De academische zitting vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

RadboudCSW start weer met cursus Praten met Kinderen

26/08/2022 - door: Yara Houtenbrink

Het RadboudCSW gaat de cursus Praten met Kinderen (PMK) aanbieden in het bij- en nascholingsaanbod. In deze cursus worden HBO en WO professionals in de hulpverlening aan ouders en gezinnen getraind in het geven van de cursus Praten met Kinderen. Zij leren groepen ouders begeleiden in het uitvoeren van de evidence-based interventie Praten met Kinderen (PMK), een cursus voor ouders over opvoeding. Er wordt aandacht besteed aan het juist overbrengen van de inhoud van de interventie, aan omgaan met het groepsproces en aan mogelijke valkuilen en moeilijke situaties die zich daarbij voor kunnen doen.

Internationaliseringsprijs 2022 voor AMID Young Professional

25/08/2022
AMID Young Professional is dit jaar de winnaar van de Internationaliseringsprijs.

Hoe sociale netwerkanalyse laat zien dat het zwarte piet debat niet simpelweg een wij-zij discussie was

04/08/2022 - door: Lidwien van de Wijngaert

Volgens het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) is polarisatie een toenemend wij-zij-denken. Het is een proces waarbij tegenstellingen tussen groepen in de samenleving sterker worden, waardoor deze groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Om polarisatie te verminderen, is het belangrijk om te begrijpen welke processen polarisatie veroorzaken. Netwerkanalyse kan daarbij helpen.

Stakeholdernetwerken: Hoe kan je stedelijk groen behouden?

12/07/2022 - door: Lidwien van de Wijngaert

Het behoud van stedelijk groen is essentieel om steden leefbaar en veerkrachtig te houden. Waarom dan wordt dan nog altijd dat laatste stukje groen opgeofferd aan een paar parkeerplaatsen? En waarom wordt er toch gekozen voor nieuwbouw in plaats van het beschermen van het leefgebied van egels, vleermuizen en insecten of een speelplek voor kinderen? Waarom heeft iedereen de mond vol van natuur, maar krijgt het in de praktijk een lage prioriteit? Netwerkanalyse kan helpen bij het vinden van een antwoord op deze vraag.

RadboudCSW start weer met masterclass Organisatieontwikkeling en gedragsverandering

05/07/2022
De masterclass Organisatieontwikkeling en gedragsverandering is terug van weggeweest! In het voorjaar van 2023 gaan weer twee nieuwe edities van start, in een vernieuwd jasje: met extra dag en extra docent. 

Sociale netwerkanalyse: Een methode om geweld mee te voorkomen

23/06/2022 - door: Lidwien van de Wijngaert

Criminaliteit ondermijnt de samenleving. Het is daarom belangrijk om criminaliteit te voorkomen, op te sporen én te vervolgen. Lang ging in veel opsporingsonderzoek de aandacht uit naar een individuele verdachte. Vaak werd wel genoteerd wie de vrienden en vijanden waren van zo’n verdachte, maar er werd zelden gekeken naar het hele netwerk van verdachten. Sociale netwerkanalyse heeft hier verandering in gebracht. Deze onderzoeksmethode wordt steeds vaker ingezet om criminele netwerken in kaart te brengen.

Pagina's

Abonneren op Nieuws