Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

Radboud Recharge | Van niets naar een beetje sporten is heel goed

Voor wie ‘meer bewegen’ op zijn lijst goede voornemens heeft, vijf inzichten over wat dat kan opleveren – ook als je die 10.000 stappen niet haalt.

Radboud RechargeInzicht 1: Meeste gezondheidswinst: van niet sporten naar een beetje

Bent u zo iemand die in het weekend een rondje door het park draaft, links en rechts ingehaald door snellere goden? Niets om u voor te schamen, sterker nog: u blijkt het leven daarmee al aantoonbaar te verlengen.

Voor de gezondheidswinst maakt het weinig uit of u meerdere keren per week uren rent, of eens per week een klein uurtje. Dat blijkt uit een analyse van veertien onderzoeken naar hardlopen en de gezondheid, die afgelopen jaar verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine.

Wie geregeld hardloopt, verlaagt de kans op een vroegtijdige dood met ongeveer een kwart. Die winst zit vooral in minder hart- en vaatziekten (30 procent minder kans) en kanker (23 procent minder kans).

Andere inzichten: Bewegen kan helpen tegen dementie en soms beschermt bewegen tegen depressie.
Lees verder op Radboud Recharge

Ook na de opleiding op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het vakgebied? Radboud Recharge biedt een selectie van de beste wetenschappelijke verhalen en activiteiten van Radboud Universiteit. Word gratis lid, personaliseer de inhoud op eigen interesses en ontvang wekelijks nieuws. Elk kwartaal maken wij een selectie voor jou.