Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Opleiders in Mens en Maatschappij

Wij wensen je een gelukkig 2020!

Het RadboudCSW wenst jou een heel gelukkig 2020! Ook in het nieuwe jaar zullen wij er alles aan doen om professionals zoals jij de ruimte te geven zich te blijven ontwikkelen door praktijk en wetenschap te verbinden. Daarmee leveren we als universiteit een bijdrage aan de voortdurende verbetering van zorg, onderwijs en maatschappij. 

In de kersttijd was er rust en ruimte om pas op de plaats te maken. Dit is vaak ook het moment van de goede voornemens. Ons vijfjarig jubileum was voor ons aanleiding om ons eigen goede voornemen in de praktijk te brengen: beter leren luisteren. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud. Maar als er gezwegen wordt, wil dat nog niet zeggen dat er geluisterd wordt’, sprak rector magnificus Han van Krieken bij de Opening van dit Academisch jaar.

Nieuwjaarsgroet in aangespoeld plastic

En dus maakte wij vijf podcasts over vragen waar iedereen weleens mee worstelt, maar waar geen pasklaar antwoordt op bestaat. RadboudCSW-huiskunstenaar dr. Elza Zijlstra liet zich inspireren door deze audioverhalen en ontwierp vijf bijpassende beelden. De vijf beelden vormen puzzelstukken die samen een landschap vormen: ‘V Trames’ genaamd. ‘Trames is latijn voor (voet)pad, rivierbedding, zijpad, beweging of kruising. We voelen ons gehoord. Daarom vroegen wij haar een stop-motionfilmpje te maken om docenten en cursisten te bedanken voor hun inspanningen in 2019 en hen een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Kijkt en luister je met ons mee?

Over de kunstenaar

Dr. Elza Zijlstra (1982) van TrashWorks maakt kunst van plastic afval dat zij overal ter wereld vindt op het strand, op straat en op rivieroevers. Eerst was de kunst alleen voor haarzelf, maar nu geeft Elza ook workshops op scholen en op festivals. Onlangs vroeg de BBC haar mee te werken aan een project over de plastic soep. Samen met Tom Reijnders ontwikkelde zij voor de ABN AMRO Hotspot op de Dutch Design Week 2019 de ‘LITTERSET’: een speeldoos vol handgeraapt plastic. Zowel in de kunst als in de ‘LITTERSET’ wordt het afval niet bewerkt, maar gebruikt zoals gevonden. Elza’s werk stimuleert zo verbeeldingskracht en buiten-zijn. Zowel Trouw als Algemeen Dagblad wijdden onlangs een groot interview aan haar.

In dit filmpje legt Elza uit hoe het jubileumkunstwerk 'V Trames', waar bovenstaande nieuwjaarsgroet op is geïnspireerd, tot stand kwam.