Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Postacademisch Onderwijs voor een Veerkrachtige Samenleving

Nieuws

Maak het verschil als schoolpsycholoog | Schrijf je snel in voor komend studiejaar!

De eindexamens van de scholieren zijn in volle gang. Een spannende periode, en dan verloopt deze door corona ook nog eens anders.

Huisfilosoof Jan Bransen Column (13) 'Gevangen in het onderwijssysteem?'

Zitten we gevangen in het onderwijssysteem? En als we dan gevangen zitten, waarin zitten we dan gevangen? In onze eigen gedachten? RadboudCSW-huisfilosoof prof. dr. Jan Bransen maakte een videocolumn voor Rijnbrink, een culturele instelling werkzaam in Gelderland en Overijssel, over dit onderwerp. En deed dat vanuit een wel heel bijzondere plek: een gevangenisbusje.  

Door: Jan Bransen

Kansenkloof in de klas? RadboudCSW-onderwijsprofessionals: 'Er is werk aan de winkel'

De gelauwerde documentaireserie Klassen (terug te kijken via NPOStart) maakte eind 2020 in het hele land de tongen los. Vooral vanwege de kansenongelijkheid in de klas die de serie aan de kaak stelt. In het kielzog van Klassen werden dit jaar in elke regio massaal bezochte (online) meet-ups gehouden. Inzet daarbij: hoe verkleinen we de onacceptabele kansenkloof in het Nederlandse onderwijs? Een kwestie die ook velen bij de diverse RadboudCSW-opleidingen bezighoudt.

Lianne Hoogeveen over passend onderwijs voor hoogbegaafden in Nederlands Dagblad

Het is voor scholen normaal geworden om kinderen die veel sneller en makkelijker leren dan gemiddeld, extra uitdagend schoolwerk te geven. Hoogbegaafdheid-expert en RITHA-hoofdopleider prof. dr. Lianne Hoogeveen adviseert om niet naar IQ-scores te kijken, maar naar leerbehoeften. Lees hier het hele interview (6-5-2021) met Nederlands Dagblad

Vijf vragen aan de nieuwe hoofdopleider van de Nijmeegse gz-opleiding

Prof. dr. Jos Egger is per 1 mei 2021 benoemd tot hoofdopleider van de postacademische opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog. Het RadboudCSW heet hem welkom met vijf vragen: in vijf korte antwoorden stelt hij zich voor. 

Prof. dr. Jos Egger

Jos Egger benoemd tot Hoofdopleider Postacademische opleiding tot gz-psycholoog

Prof. dr. Jos Egger is per 1 mei 2021 benoemd tot hoofdopleider van de postacademische opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog, onderdeel van het RadboudCSW en Stichting Psychologische vervolgOpleidingen Nijmegen (SPON). Egger is reeds hoofdopleider van de postacademische opleiding tot Klinisch Psycholoog in Nijmegen.

Datum bericht: 31 mei 2021

Elisa van Ee benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief

Elisa van Ee is met ingang van 1 mei 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit. De bijzondere leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Reinier van Arkel (psychische en psychiatrische hulpverlening). Op 25 juni a.s. kun je haar ontmoeten tijdens de Meet the Expert Sessie 'Diagnostiek van gehechtheid'. 

Radboud Reflects | Het kwetsbare kinderbrein | Lezing en gesprek met neurobioloog Dick Swaab en neurowetenschapper Roshan Cools

Hoe kwetsbaar is het kinderbrein en in hoeverre bepaalt de vorming van onze hersenen in de vroege jeugd onze talenten en onze mogelijkheden voor later? In de podcast van Radboud Reflects stelde de beroemde neurobioloog Dick Swaab dat hersenontwikkeling in onze kinderjaren cruciaal is. Neurowetenschapper Roshan Cools vertelde hoe flexibel ons volwassen brein is. Beide sprekers gingen in gesprek onder leiding van filosoof Frank van Caspel.

Pagina's